Lui Nicolae Ceaușescu i-ar fi plăcut în Uniunea Europeană. Se observă asta din mesajul transmis pionierilor și șoimilor patriei, publicat pe 2 iunie 1983 în cotidianul Scânteia: „Dorim ca toți copiii patriei noastre, copiii Europei și ai întregii lumi să trăiască într-o lume a păcii, a frăției, a prieteniei. Toți cei care iubesc viața, iubesc copiii, iubesc lumea, să se angajeze ferm pentru pace, pentru colaborare, pentru o lume a bunăstării, a fericirii".
Spun că Ceaușescu ar fi fost încântat de UE nu doar pentru că și Franța are pionierii săi („Les Pionniers de France”), care se angajează să-și iubească patria, să învețe bine, să fie harnici și disciplinați și să cinstească cravata cu tricolor, ci și fiindcă e imposibil ca citind 3 - 4 sloganuri europene să nu-mi amintesc de vreunul din vremea lui. Ceea ce pentru mine constituie un complex de superioritate față de irlandezul sau olandezul neinstruit, care abia acum învață ce-i socialismul. Asta cu menţiunea că mai mult ca sigur că Ceauşescu nu s-ar fi putut abţine să nu atragă atenția: „Tovarăși vrem să construim socialismul, nu statul asistențial. Tovarășul John Maynard Keynes se face vinovat de deviaționism”.
Dar dacă tot am pomenit de pionierii francezi, haideţi să trecem în revistă alte organizații frățești din țările Uniunii:
Bulgaria: „Septembriștii”, Ungaria: „Micii toboșari”, Germania: „Micii pionieri” clasele (I-IV) și Organizația de pionieri „Ernst Thälmann” clasele (V-VIII), Polonia: organizația „Harterilor”, Finlanda: „Uniunea democrată a pionierilor finlandezi”.
Și să continuăm jurământul de credință după „…mă angajez să-mi iubesc patria, să învăț bine, să fiu harnic și disciplinat, să cinstesc cravata roșie cu tricolor.
Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele - Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidului Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionierești.
Pentru gloria poporului și înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului - înainte!
Tot înainte!”