x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dreapta europeană a păşit cu stângul

Dreapta europeană a păşit cu stângul

de Adrian Năstase    |    08 Mai 2012   •   14:34

Duminica, in mai multe feluri, Europa a inceput sa spuna un nu clar unei austeritati lipsite de sens si de perspectiva. Adica, acelui fel de a face politica de tip basescian: nu sunt bani, nu mai cereti! Ideea ca guvernarile sunt ghisee care dau ceva daca exista ceva si nu dau nimic daca nu exista nimic, isi traieste ultimele luni. E evident ca nu poti da ceea ce nu exista. Dar a guverna inseamna mai ales a crea mijloace nu a da din umeri si a arata un buzunar gol.

In Franta, victoria lui Hollande, previzibila, poate marca inceputul unei schimbari politice in plan european, cel putin la nivel de nuanta. Noul presedinte francez e un personaj prudent, un socialist care nu vine de pe baricade, ci din zona stangii moderate. Cu siguranta, el va reorienta politicile publice dar o va face fara ca acest lucru sa creeze probleme majore in domeniul foarte sensibil al mediului de afaceri.

O cu totul alta situatie se dezvolta in Grecia. Dupa luni si luni in care aceasta tara a fost definita drept oaia neagra a Europei, dupa ce a fi grec insemna tot mai mult a fi o problema, dupa ce media greaca a inceput sa defineasca leadershipul European ca pe o entitate "invaziva", in cel mai bun caz (sau fascista, in cel mai rau), viata politica din aceasta tara culege roadele. Nimeni nu pare sa poata face un guvern coerent. Cele doua partide traditionale, de stanga si dreapta, au scoruri mici si intre ele troneaza SYRIZA, o structura de extrema stanga care are un discurs indreptat direct impotriva intelegerilor cu FMI si cu partenerii europeni.

Sigur ca de la discursul electoral la politici concrete e un drum de parcurs. Si, desi Grecia trece printr-o perioada confuza, cred ca va gasi in final solutii rationale. Dar ramane de observat dezorientarea publicului si drumul liber pe care il capata in asemenea perioade oferta politica bazata pe impuls si nu pe ratiune. Iar liderii responsabili nu pot asista la o asemenea tendinta stand cu mainile in san.

Devine clar ca ofertele politice de tip clasic trebuie inlocuite cu mai multa creativitate, cu mai mult dinamism, cu o comunicare apta sa creeze incredere si sa genereze speranta. Austeritatea ca si tinta a demersului guvernamental, ca idee afisata aproape ostentativ, nu mai e o linie care sa poata fi sustinuta de public. Singurul “motor'care permite revenirea la normal (si la incredere publica!) sunt politicile de dezvoltare. Europa de azi incepe sa arate ca a invatat aceasta lectie. Si, evident, noul guvern de la Bucuresti trebuie sa mearga in aceeasi directie.

×