Pentru unul trecut prin multe, componenta eventual controversata (pentru altii) a guvernului Ponta nu are nici semne de intrebare, nici de mirare. Inclusiv in ce il priveste d-l Ioan Rus, contestat si din propriul partid, si din afara acestuia, de la d-l Ion Iliescu si primarul constantean Mazare pana la d-l Mircea Badea care, din afara oricarui interes politic si deci a oricarei suspiciuni, o face doar pentru ca stie ce stie!
Exista totusi o surpriza si inca una dubla! Prima: ca alegerea pentru postul-cheie de ministru de Finante (care va fi si viceprim-ministru) s-a indreptat catre d-l Florin Georgescu. Si a doua: ca d-l Florin Georgescu, desi cu greu (pentru a prelua expresia d-lui Ponta), a acceptat!
Daca n-a vrut cineva sa-i joace cumva d-lui Florin Georgescu vreun renghi, orientarea alegerii catre domnia sa tradeaza o intentie buna, anume de a se incerca o schimbare cat de cat a ceea ce eventual se mai poate schimba in economia din Romania. Caci, vai!, d-l Florin Georgescu nu este vreunul care a bagat mana la cascavalul public si mai este si cam patriot! Cum s-ar spune, aproape in afara zilelor noastre! Stranse laolalta intr-un singur individ, aceste doua contravirtuti il fac “demodat' de-a binelea!
Surpriza cea mare este ca d-l Florin Georgescu a acceptat. Ca profesionist – vai, am uitat sa spun ca d-l Florin Georgescu mai detine si hiba ca este profesionist! – nu are cum sa nu constientizeze ca uriasa problema a Romaniei, din care izvorasc toate celelalte (cel putin in privintele economice), este ca nu mai are economie. Acel ceva al carui PIB reprezinta 65% consum si doar 35% productie nu este o adevarata economie, ci doar o anexa de consum a cuiva! Pe care n-o poti schimba, chiar admitand ca exista vointa politica si pricepere! Insusi potentialul de crestere, care ar trebui sa fie imens in masura starii de subdezvoltare a Romaniei, este sufocat: pur si simplu pentru ca, daca nu creste partea supramajoritara de 65%, respectiv consumul, nici ansamblul nu poate inainta, in timp ce tocmai cresterea consumului adanceste exact dezechilibrele impotriva carora trebuie luptat! Acest cerc vicios s-a consolidat treptat in conditiile demolarilor economice de 20 de ani incoace si probabil este nevoie de alti 20 de ani spre a putea fi eventual rupt. Oricum, nu este o treaba de sase luni, orizontul pana la care ar urma sa actioneze guvernul special in care actioneaza d-l Florin Georgescu, prin imprumut de la BNR. Intr-o asemenea situatie, acceptul d-lui Florin Georgescu ar insemna in principiu ca domnia sa crede ca se mai poate face totusi ceva si inca intr-o perioada relativ mai scurta de timp. Ruptura cercului vicios in care se afla 'economia fara economie“ din Romania este cea mai teribila miza a guvernului Ponta, indiferent ca acesta o constientizeaza sau nu!
Si multe s-ar mai putea face probabil, daca la dispozitia celui care ar vrea sa intreprinda ceva ar mai sta niscai parghii si instrumente. Acestea insa au disparut, in masura in care statului, care nu mai detine controlul nici macar asupra exploatarii resurselor minerale, distributiilor de energie si bancilor, nu-i mai sta astfel in putere sa mai faca mare lucru! Pe ansamblu, continuarea, la care se inhama guvernul Ponta, a aplicarii actualului program FMI, prin privatizarile si liberalizarile asumate de catre fostul guvern, nu este decat drumul spre extinctie a ceea ce a mai ramas ca economie romaneasca in Romania. Obtinerea unor noi termene pentru acest program nu echivaleaza decat cu amanarea cu cateva luni a acestei extinctii. Pe care guvernul Ponta, daca n-a oprit-o acum, o va prinde, chiar si sa nu vrea!
Povestea cu prim-viceguvernatorul BNR care vine la guvern in calitate de viceprim-ministru ca o garantie a pastrarii stabilitatii economice si financiare a tarii este o imagine idilica neprofitabila. Impresia falsa care s-a creat este ca pana acum guvernul a facut ce a vrut iar BNR a mai salvat din ceea ce se mai putea salva. Dimpotriva, comanda politicilor economice si financiare a fost la BNR, sediul FMI din Romania, iar guvernul a fost un catelus in lesa FMI-BNR. Daca asa ceva va continua, Romania se va ofili economic de tot, caci stabilitatea promovata de FMI-BNR este stabilitatea, evident solida, a celui ajuns in nemiscare.