x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Efectele statului mafiot al lui Băsescu

Efectele statului mafiot al lui Băsescu

de Adrian Năstase    |    30 Oct 2012   •   14:12
Efectele statului mafiot al lui Băsescu

Vă aduceţi aminte de lozincile lui Băsescu despre "modernizarea” statului, despre "reforma” statului, despre instituţiile care "au rămas în picioare” după încercarea de lovitură de stat? Stenogramele lui Blejnar ne-au arătat că, în realitate, Băsescu a construit un stat mafiot, bazat pe instituţii de forţă şi împărţit între diferite clanuri.

Dincolo de efectele politice – pervertirea votului popular, distrugerea sistemului de partide şi a rolului parlamentului – statul mafiot al lui Băsescu, a blocat, în aceşti 8 ani, şansa de refacere a industriei, şansa de realizare a unei infrastructuri moderne şi şansa de revigorare a zonei rurale.

Cine oare este de vină pentru faptul că din cei 30 de miliarde de euro – fonduri nerambursabile (cu factor de multiplicare de 4-5 ori) – rezervaţi României, nu au fost folosiţi decât 7-8%? Cine este de vină că sunt blocate, succesiv – cum s-a văzut recent – proiecte de miliarde de euro?
În aceşti ani, fondurile europene ar fi trebuit să reprezinte principala sursă de investiţii în România, în măsura în care investiţiile străine directe – în acest an, faţă de momentul aderării – au scăzut de aproape 6 ori.

De ce Polonia a reuşit un grad de absorbţie de 40%? Pentru că, în Polonia, eforturile nu au fost îndreptate spre trucarea licitaţiilor în folosul clientelei politice, spre primari care să realizeze proiecte lipsite de utilitate doar pentru a obţine un "paraîndărăt” de la firme de partid.
De ce dna. Alina Mungiu-Pippidi nu realizează, ca în 2004, pentru PSD, lista candidaţilor PDL la alegerile parlamentare actuale? Am putea vedea cum a funcţionat, şi prin cine, "structura de partid şi de stat”. Nu a fost clară şmecheria comisiei de etică, sub dirigenţia fostului procuror ceauşist, Monica Macovei?

Din păcate, în aceşti 8 ani, priorităţile lui Traian Băsescu au fost, în primul rând, priorităţi personale şi de partid şi, în felul acesta, s-a născut statul mafiot – ca un monstru care devorează totul în jur şi în interiorul său.

Folosind formula – referitoare la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici – a lui Anders Aslund, de la institutul Peterson din Washington, statul a devenit, în timpul lui Băsescu, "o dictatură de prădători (predatory dictatorship)”.
Speranţa se îndreaptă, deocamdată, spre alegerile din decembrie.

×