x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ei ca noi şi noi ca ei!

Ei ca noi şi noi ca ei!

de Maria Timuc    |    29 Iul 2012   •   13:02

Popoarele, ca si indivizii, au momente in care-si aleg destinele. Popoarele au momente in care decid sa mearga in jos sau in sus, au momente in care se indreapta spre seceta sau spre ploaie, spre bine sau spre rau. Popoarele, ca si indivizii sau chiar mai putin decat acestia din urma, nu pot alege in fiecare zi si nu-si pot schimba destinele in fiecare luna sau in fiecare an. Din cand in cand, o data la cativa ani, un popor are putere. Apoi, el va privi, se va confrunta si va culege roadele alegerii sale! Ceea ce se intampla pe scena sociala, pe cea politica, ceea ce avem sau nu avem, ceea ce ne lipseste sau avem de prisos ca popor (de obicei, prilej de nemultumire si de suferinta) nu ne pica din cer, nu ne este impus; ceea ce avem este ceea ce alegem si, nu in ultimul rand, avem ceea ce suntem noi insine.

Biblia spune pe undeva: 'conducatorii sunt de la Dumnezeu'! Se poate spune ca ei sunt ingaduiti de Dumnezeu si asta nu poate fi o intamplare. Biblia nu spune 'conducatorii buni sunt de la Dumnezeu', ceea ce inseamna ca Hitler, Stalin sau orice alt dictator al lumii au fost ingaduiti pentru ca prezenta lor in acel popor, in acel timp si-n acel loc a scos la iveala trasaturi esentiale ale poporului insusi. Buni sau rai, conducatorii ne reflecta pe noi insine. Iar daca noi am trecut prin vremuri de conflict, de razboi, de suferinta, de criza, de lipsuri si de amagire s-a intamplat pentru ca toate acestea sunt in noi. Cat suntem de separati sau de apropiati, cat ne uram si cat ne iubim, cat ne imbratisam sau ne agresam unii pe altii vom afla intotdeauna ca popor prin cat de mult ne separa sau ne impinge spre imbratisare si clasa conducatoare a unei tari. Trairile cele mai frumoase si cele mai urate, ce se regasesc in constiinta noastra, ies din inconstient si ni se fac cunoscute, iata, si prin actiunile celor ce ne conduc.

Daca vrem altfel de conducatori avem nevoie sa fim noi insine altfel. Daca vrem pace si pacea este in mintea, in sufletul si in expeirenta vietii noastre de zi cu zi, ne vom gasi conducatori care vor oglindi aceste trasaturi ale constiintei. Purtand in noi ura, pedepasa, pacatul si separarea nu putem atrage pacea, iubirea si comuniunea, caci asta s-ar impotrivi legilor spirituale ale universului. Puterea fantastica a experientei este una intotdeauna dreapta si de neinlocuit. Nici un terapeut de pe lumea asta nu-i mai abil si mai puternic decat insasi experienta vietii. In experienta, ne aratam trairile, emotiile, gandirea si tot ce facem in constiinta; in aceasta experienta nu putem falsifica nimic. Un referendum poate dezvalui, mai mult decat multe alte momente din vietile noastre, trasaturi psihologice esentiale ale unui popor, precum si nivelul de constiinta al acestuia. Popoarele inconstiente de tarele lor vor alege intotdeauna conducatori care le vor impulsiona sa le aduca la suprafata constiintei si sa le schimbe. Pe de alta parte, daca constiinta unui popor nu s-a schimbat in sine, alegerile ei vor reflecta dureros aceasta. De aceea, orice se intampla cu un popor nu este niciodata rodul intamplarii, cum conducatorii nu sunt niciodata picati din cer; viata, in marea sa inteligenta, ne-a asezat oglinzi de jur imprejur. Noi ne reflectam conducatorii si ei ne reflecta pe noi; suntem la fel ca cei pe care-i uram sau ii iubim. In momentele noastre de alegere schimbam ceva cu adevarat numai daca ceva s-a schimbat cu adevarat in constiinta noastra. Altfel, se poate sa schimbam fete, dar nu esente. Esenta schimbarii se afla in trairile noastre si de aceea vom alege conducatori care-si iubesc poporul atunci cand vom avea iubirea in noi!

×