Subiectul examenului de bacalaureat, rezultatele acestuia si dezbaterea lansata este inca o confirmare, mult mai profunda acum, a opiniei mele mai vechi despre regimul pe care-l traim. Numitorul comun al ultimilor 7 ani cu Traian Basescu si prietenii sai este faptul ca reusesc sa scoata tot ce-i mai rau din noi. Sa ne asmuta unii impotriva altora. Societatea romaneasca sa fie intr-o polarizare extrem de tensionata, pro si contra ceva, elementul de baza fiind diversiunea politica. O majoritate importanta a elevilor romani – peste 55 la suta din total – nu au promovat la examenul de bacalaureat. Ideea promovata de nefericitul sef al Educatiei a fost aceea ca rezultatul s-a datorat si masurilor de supraveghere prin camere video. Concluzia? Elevii sunt niste hoti, iar profesorii sunt complicii lor. Apoi urmeaza restul invectivelor, pe care le gasim in declaratiile politicienilor, ale unor jurnalisti, in ziare, emisiuni tv, pe blogurile emisiunilor de televiziune care dezbat acest subiect, pe Facebook. Adica in orice forma de comunicare. Avem de-a face cu niste etnobotanici, analfabeti, fraudatori, golani, pierde vara, oameni de nimic. Pe scurt, cam 100.000 de ratati la varsta de 18 ani, numai buni de supus oprobiului public. In calitate de sef al Educatiei, Daniel Funeriu seamana cu Traian Basescu pana la identitate gemelara. A reusit sa agite pana la isterie domeniul peste care a fost pus sef din ratiuni politice. Dezbinarea impinsa la paroxism, acuzatiile halucinante, sute de mii de parinti care plang pe gardurile liceelor si acasa, copii deznadajduiti. Tabloul acesta fara precedent e marca totala a celor doua personaje amintite mai sus. Unde pun ei mana e un scandal fara sfarsit. Iar oamenii dezbinati sunt usor de prostit si condus, in ciuda faptului ca le este foarte rau.
Apar si opinii de genul "nu-i de vina Funeriu, el doar a dezvaluit cangrena invatamantului romanesc". Nu ma poate convinge nimeni ca un personaj cu grave probleme de exprimare corecta in limba romana e un sef providential pentru educatia nationala. Raportat la marile somitati universitare, oameni recunoscuti pentru valoarea lor, cultura generala, medaliati de marile universitati europene, Funeriu e un pigmeu din tribul basist generator de haos. E, mai precis, un pixel. Cum se face ca el este generatorul unui proiect extrem de controversat al Legii educatiei, al reformei contestate de cei mai experimentati oameni din educatie, de sindicalisti ce reprezinta invatamantul scolar, pre-universitar si universitar? Si ca dupa 20 de ani de relativa normalitate, cu procente acceptabile de promovabilitate si respingere la bacalaureat, brusc avem de-a face cu un leat de tampiti? Dilema democratica se aplica perfect si aici: sunt 100.000 de elevi deveniti peste noapte niste loaze incapabile, plus 200.000 de parinti si zeci de mii de profesori simboluri ale esecului? Ori unul singur a generat din prostie si nepricepere, la ordin politic, aceasta nebunie? Puneti in balanta cateva sute de mii de creiere, fiecare cu judecata si dorinta lui de a merge mai departe. Si un singur creier politic, destul de odihnit, al ministrului Educatiei. Personal, imi este imposibil sa fac abstractie ca tocmai in mandatul acestui controversat politician PDL s-a intamplat ca tot sistemul de invatamant sa o ia razna. Cum e turcul si pistolul. Stiu, sunt subiectiv. Probabil destui au convingerea ca generatia actuala ajunsa la bacalaureat e una de cretini. Dezavuez total abordarea aceasta ce generalizeaza abuziv, ca efect al diversiunilor lansate de putere. Pentru ca guvernantii sa para priceputi la toate, va aduc aminte cine au fost inamicii de serviciu pana la aparitia carnii de tun politic numita "elev de liceu". Justitia si judecatorii, care au facut mai rau decat cersetorii raspanditi prin Europa. Blestematul de sistem sanitar, care e mult suprafinantat si medicii trebuie sa plece din Romania. Politistii betivi si nenorociti, ce trebuie urgent concediati. Lucratorii din Finante, niste imbuibati cu sporuri. Sper ca n-ati uitat nici una din afirmatiile conducatorilor portocalii. Iar exemplele pot continua la nesfarsit.
Asa cum s-a intamplat in multe alte cazuri, incompetenta strigatoare la cer si coruptia endemica ce domina actualul regim sunt acoperite prin scenarii lansate periodic. Nu sunt de vina ei, politicienii habarnisti si hrapareti care ne conduc. Nu, Romania este intr-o postura profund nefericita din cauza celor condusi. A prostimii. Ei gestioneaza si produsul intern brut de peste 110 miliarde euro anual. Consuma resurse, halesc prea mult, se mai imbolnavesc si nu produc suficient. De aceea ei trebuie invinovatiti permanent, concediati si eventual imputinati. Mai exista inca apetenta in societatea romaneasca pentru a inghiti astfel de mizerii, ce duc la dezbinarea esentiala ca regimul de azi sa conduca. Reforma statului presupune eutanasierea asistata si consimtita a ratiunii si bunul simt.