Parca ironia sau soarta a incercat Batranul Continent, de mai multe ori in istorie, sa se indrepte , aproape constient , spre dezbinare si necazuri. Dupa 2008 cand criza economico-financiara nu mai era o analiza teoretica ci o realitate ce influenta Europa, totul a inceput sa se schimbe, decidentii europeni aflandu-se tot mai frecvent in fata neputintei de a gasi solutii viabile.
Februarie 2014 readuce Rusia pe scena politica cu ambitii depistate de analiza europeana tarziu. Uniunea Europeana a dat semne pe care Europa nu le mai intelege. Oare cum s-ar putea percepe evenimentele ultimului an intamplate Europa ? Principalii lideri europeni ,au transformat deciziile lor in solutii care nu rezolva problemele continentului mai mult le complica . Germania invita napastuitii Orientului Mijlociu in Europa,pentru siguranta fizica si materiala, in conditiile in care aceasta nu era pregatita.Specialisti apreciaza criza imigrantilor drept un “ risc mai grav pentru Europa decat a fost cea economica izbucnita in 2008-2009 “ (Economist Intelligence Unit ) . Un million de refugiati ajunsi pe continent fata de 219.00 in 2014 nu si-au gasit , inca , locul fiind acuzati tot mai mult ca au devenit cauzele relelor aparute in tarile membre.
Tarile vinovate ca “ porti de intrare “ in Europa nu gasesc solutiile pentru gestionarea crizei si asta pentru ca ele au probleme economice . Un loc aparte il ocupa Turcia ,care fara graba si grija ,discuta cu UE si reaminteste ca situatia de astazi este diferita fata de acum cativa ani iar calmarea situatiei depinde de o tara tinuta de mai multa vreme la portile Uniunii. Fara sprijinul Turciei pentru controlarea fluxului de imigranti, Europa va fi obligata sa ia decizii al caror cost nu va fi de loc de neglijat .
Alaturi de aceasta problema, se contureaza preocuparea, mai veche, privind apartenenta Marii Britanii la UE, ce urmeaza sa fie decisa de referendumul apropiat. Iesirea acestei tari din UE va aduce fara indoiala serioase perturbari atat in interior cat si in relatiile economice cu restul lumii. Vizita presedintelui american in regat a adus alaturi de picanteriile de la palatul regal si intense preocupari privind iesirea Marii Britanii din comunitate.
In principal Brexit-ul va stimula intensificarea eforturilor privind cresterea integrarii politicii supranationale in zona euro si implicit o anumita consolidare a dispunerii tarilor membre intr-un spatiu asemanator cercurilor concentrice, dorit de unii de multa vreme .Fata de situatia de mai sus, au inceput framantari privind Grexit–ul care a existat o perioada, cu credinta ca se va stinge. Grecia a realizat zilele trecute intelegeri cu creditori internationali pentru continuarea procesului de revigorarea a economiei asta in conditiile in care guvernul grec nu a atins cota de credibilitate necesara pe plan international.
Alaturi de provocarile discutate, tot la fel de vizibile, sunt si cele privind politica monetara adusa Banca Centrala Europeana pe un fagas al unor concesii pentru consumatori , dar si de disfunctiile motorului Europei format din cele mai mari economii care dau semne de mers in gol.
Relatiile cu Rusia, o alta provocare care se impune a fi privita cu atentie, pentru ca exista tot mai mult convingerea ca ignorarea starilor prezentate mai sus, vor afecta fara indoiala proiectul european, aflat de putin timp intr-o asteptare paguboasa. Aceasta este situatia in acest moment, cum va fi tratata ramane de vazut.