x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Evitaţi traumatizarea copiilor

Evitaţi traumatizarea copiilor

de Dan Dumitrescu    |    01 Dec 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Pisica blăndă care zgărie rău a devenit un biet eufemism. Lupul in blană de miel, o altă expresie sărăcită de puterea sugestiei. Hiena, şacalul, doar nişte jivine şi ele, a căror ferocitate se manifestă in teritoriu bine marcat.



PUNCTUL PE EI
Pisica blăndă care zgărie rău a devenit un biet eufemism. Lupul in blană de miel, o altă expresie sărăcită de puterea sugestiei. Hiena, şacalul, doar nişte jivine şi ele, a căror ferocitate se manifestă in teritoriu bine marcat. Izolarea in sălbăticie face fiara inofensivă in raport cu omul. Poţi ocoli pericolul ocolind jungla. Ce te faci insă cu el, cu umanoidul pe care făţărnicia il poartă dincolo de graniţele precauţiei noastre? Te poţi considera un om norocos dacă ai şansa să nu te intersectezi in viaţă cu un asemenea exemplar. Dacă totuşi l-ai intălnit şi nu ţi-a rupt buzunarele, dacă te-ai petrecut cu el şi nu ai inregistrat avarii extreme, atunci eşti pur şi simplu copilul norocului. Cănd soarta este insă nemiloasă şi iţi hărăzeşte confruntarea cu dihania bipedă, rişti să fii urmărit toată viaţa de visul urăt. Animalul inteligent dar veros, logic dar visceral, aparent bine intenţionat dar in fond escroc fără scrupule devine devastator in relaţia cu omul de bună credinţă.


In urmă cu vreo zece ani am acceptat propunerea lui Cornel Oţelea de a mă transfera la Steaua ca ofiţer de presă. Urma să lucrez cu Marcel Puşcaş, pe atunci preşedinte al secţiei de fotbal, un om pe care nu-l cunoşteam foarte bine. Mi-a dat să citesc un plan de perspectivă pe care il găndise pentru fotbalul din Ghencea. Nu pot să vă spun căt de incăntat am fost. Am certitudinea că dacă acele idei s-ar fi materializat, Steaua ar fi fost acum un club de primă mărime europeană. Dar marea incăntare s-a transformat intr-o cumplită deziluzie. Sub stindardul bunelor intenţii defila omul de o perfidie inimaginabilă. Imi este greu să aleg, spre exemplu, una dintre acţiunile care-l caracterizau. Să vă spun că ne sugera să pierdem campionatul pentru ca să nu plătim primele de obiectiv. Să vă cum a colaborat cu Victor Babiuc, protectorul său, pentru a-i inlătura de la Steaua pe Cornel Oţelea şi pe Cristian Gaţu. Sau despre cum incerca să cumpere şi să văndă jucători prin Werner Hellekes, impresar declarat de UEFA persona non grata.


Sunt multe şi lungi poveştile urăte. Nu mai dezgropăm morţii. Mi-am reamintit cine este Marcel Puşcaş văzăndu-l cum combate in scandalul cu fosta sa soţie, Luminiţa Anghel. Nu mă priveşte in nici un fel soarta maturilor. Işi pot purta şi singuri de grijă. Subiectivismul demersului de faţă are motivaţie concretă. L-am cunoscut pe David, fiul celor doi fiind coleg de grădiniţă şi de şcoală cu Maria, nepoata mea. De aceea il rog pe Marcel Puşcaş ca măcar in acest caz să evite traumatizarea unui copil. Doar astfel va dovedi că il iubeşte şi il protejează cu adevărat pe David.

×
Subiecte în articol: editorial