x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fă-o acum!

Fă-o acum!

de Maria Timuc    |    22 Mar 2011   •   19:54

„M-am gândit într-o zi să cresc pro­duc­tivitatea muncii şi am scris o plă­cuţă, pe care am atârnat-o la intrarea în firmă”, îi spunea într-o zi un patron prietenului său, care tocmai venise să-l viziteze. „Şi ce ai scris pe plă­cu­ţă?”, s-a interesat prietenul. „Ei, am scris o sugestie despre care mi s-a spus că are efecte miraculoase asupra minţii oamenilor şi că-i determină imediat să muncească dublu. Sugestia era «Fă-o acum!»„ „Interesant. Ce s-a întâmplat mai departe, a crescut productivitatea muncii?”, a întrebat prietenul curios. „Ei, de unde? Di­rectorul economic a fugit cu secretara, contabilul mi-a furat toţi banii şi-a plecat cu ei în Hawaii, muncito­rii au intrat în grevă generală şi femeia de serviciu... Ah... uh, vai... Cred că tocmai mi-a pus otravă în cafea!”

Am citat povestioara din memorie, dar ea este comentată undeva, într-o carte a lui Osho: „Interpre­tarea, asta-i problema”, spunea Osho. Cum interpretează fiecare ce citeşte. Cum interpretează fiecare ce aude sau ce vede. Patronul invita la muncă prin expresia „fă-o acum”, dar fiecare a interpretat potrivit dorinţelor ascunse. Unii au înţeles că „fă-o acum” înseamnă „nu rata momentul, fă sex acum cu secretara, fugi cu ea, a venit clipa”, altul şi-a zis că era momentul să-şi ia o vacanţă de vis în Hawaii pe banii patronului, muncitorii şi-au zis că venise momentul să ceară mai mulţi bani, femeia de serviciu şi-a exprimat ura faţă de şef, punându-i otravă în cafea. „Fă-o acum” înseamnă pentru fiecare ceea ce el singur interpretează. Dorinţele ascunse sunt chiar ascunse, iar ele se pot ivi la suprafaţa conştiinţei în faţa unei sugestii nevinovate şi cât se poate de pozitive. Nu plăcuţa din faţa noastră-i problema. Nu realitatea exterioară ne determină comportamentele, ci propria interpretare. Cum interpretăm o sugestie, o situaţie, un eveniment, o problemă devine... problema noastră.

O altă poveste, dar adevărată de data asta, scoate în evidenţă că şi nivelul nostru de educaţie ne determină interpretarea. O prietenă de-a mea şi-a prezentat proaspătul logodnic mătuşii de la ţară. „Da’ cu ce te ocupi tu, maică?”, l-a întrebat femeia pe tânărul logodit. „A, păi eu sunt proaspăt asistent universitar”, a răspuns băiatul cu mândrie. Bătrâna a stat pe gânduri câteva momente, apoi a oftat adânc, cu toată capacita­tea plămânilor săi, şi a zis compătimi­tor: „Ce să faci, maică? Fiecare cu ne­cazurile lui”!

Aşadar, pentru femeia de la ţară, care nu ştia ce înseamnă un profesor universitar, titlul acesta sofisticat arăta un mare necaz. Pentru tânărul care-şi căsăpise coatele pe băncile şcolii, titlul era... o mare realizare. Asta-i interpretarea. Iar noi interpretăm tot timpul. Interpretăm totul în fiecare zi. Nu doar nivelul nostru de conştiinţă este decisiv în procesul de percepţie a lumii, dar apare din fiecare nivel o sumedenie de variabile, care ne determină să vedem cu ochii acelaşi lucru, dar să pretindem fiecare că-i altceva.

Nu se întâmplă asta pentru că am vedea un lucru diferit, cât pentru că cel care priveşte lucrul observă prin fereastra proprie, de la nivelul său de conştiinţă, de la nivelul său de educaţie, de cultură, de la un anumit nivel spiritual, din propriile dorinţe, frustrări, resentimente, iubiri, nevoi, visuri, aşteptări etc. Ceea ce vedem a fi lumea obiectivă se împiedică în interpretare. Ceea ce vedem a fi obiectiv devine, adesea, o imagine proiectată de ochiul minţii, al sufletului, al personalităţii, al experienţei individului, şi nu obiectul în sine. Poate de aceea a spus şi Iisus că frumuseţea şi urăţenia sunt în ochiul care le priveşte şi poate de aceea este, într-adevăr, un lucru înţelept „să te uiţi la bârna din ochiul tău, şi nu la paiul din ochiul altuia”!

Dacă interpretarea ţine de ochiul celui care priveşte lumea, se înţelege că „fă-o acum” poate însemna cu adevărat şi „munceşte acum”. „Fă-o acum” poate fi interpretat ca „învaţă acum”, „fii fericit acum”, „iubeşte acum”, „cântă, dansează, trăieşte frumos acum”, „visează acum”, „caută răspunsuri bune pentru viaţa ta acum”, „zâmbeşte, gândeşte pozitiv şi fii optimist acum”! Iar dacă înţelegi că „fă-o acum” te invită să alegi ce anume vrei să faci, atunci să faci ce poţi mai bun e o interpretare rezonabilă, ce demonstrează că ochiul care vede din tine e unul într-adevăr frumos!

×
Subiecte în articol: editorial