x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Felicitări, Monica Ridzi! Ai învins.

Felicitări, Monica Ridzi! Ai învins.

de Radu Tudor    |    10 Dec 2009   •   00:00
Felicitări, Monica Ridzi! Ai învins.

Victoria lui Traian Băsescu şi obţinerea celui de-al doilea mandat ne-au confirmat încă o dată ce îşi doreşte majoritatea populară: mai multă autoritate şi mai puţină democraţie.

Sunt convins că judecătorii Curţii Constituţionale nu vor accepta demersul PSD privind reluarea turului doi, pe fondul fraudelor existente. Vulnerabilităţile din trecutul acelor oameni îi determină să nu se pună rău cu puterea. Trăim în România, unde absolut totul e negociabil.

La capitolul performanţă, prin votul de la 6 decembrie 2009, Traian Băsescu îl egalează pe Ion Iliescu. Ambii domnesc 10 ani după Decembrie 1989 şi intră în cartea de istorie. Actualul preşedinte a intrat câştigător pe poarta Cotrocenilor în Decembrie 2004. Şi mai iese abia în Decembrie 2014. Unii ar spune că e dăunător să stai atâţia ani la putere. Alţii, dimpotrivă, e bine pentru continuitatea proiectelor şi mai ales pentru finalizarea unor obiective propuse de politicianul respectiv.

Un lucru e foarte clar acum. Odată reinstalat în jilţul prezidenţial, Traian Băsescu va fi de mulţi curtat pentru a pupa ghiulul comandantului. Preşedintele se va simţi probabil încurajat să radă în stânga şi dreapta tot felul de adversari, pe care i-a cruţat strângând din dinţi. Pentru că dorea să câştige un nou mandat, trebuia să evite vărsarea de sânge şi ostilizarea unui număr mai mare de electori. Acum, probabil, nu-i mai iartă. Sângele apă nu se face. Deşi mi-aş dori, mi-e foarte greu să cred că preşedintele se poate schimba în bine.

De azi, 5.275.808 cetăţeni îl vor iubi în continuare pe Traian Băsescu. 5.205.760 îl vor urî. Din păcate, vom trăi în aceeaşi polarizare nefericită care a măcinat societatea în ultimii cinci ani. Pentru că noi suntem subiectivi şi vedem în preşedinte cauza majoră a instabilităţii accentuate din România, aş relua un pasaj din reputatul cotidian londonez Financial Times.

Iată ce-i recomandă britanicii de la distanţă şi cu o atitudine mai neutră decât a noastră: "Traian Băsescu trebuie să renunţe la un obicei vechi al său şi să realizeze consensul într-o ţară la a cărei divizare el şi-a adus contribuţia. În condiţiile în care alegerile prezidenţiale din România nu au făcut nimic pentru a pune capăt crizei politice din ţară, victoria contestată a lui Traian Băsescu este posibil să fi înrăutăţit situaţia, pentru că i-a ştirbit legitimitatea. Şeful statului trebuie acum să îşi depăşească tendinţa de a-şi intimida şi manipula aliaţii şi adversarii.

Stabilitatea României depinde de acest lucru, mai ales că ţara nu este un vas aflat în mijlocul furtunii, ci o naţiune de 22 de milioane de locuitori cu opinii diferite. (...) Cel mai bun răspuns ar putea fi o mare coaliţie unită în jurul combaterii crizei economice. Dar unitatea nu este punctul forte al lui Traian Băsescu. Mircea Geoană, un fost diplomat de oraş, ar fi putut avea o şansă. Acum, Traian Băsescu trebuie să colaboreze cu el.

Traian Băsescu trebuie să renunţe la obiceiul său de o viaţă şi să realizeze consensul într-o ţară la a cărei divizare şi-a adus contribuţia. La 20 de ani de la răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, românii merită mai mult din partea liderilor lor".

Consideraţi pe bună dreptate unii dintre cei mai buni gânditori în materie de politică şi analiză politică, britanicii văd şi ei că soluţia stabilităţii este doar la mâna lui Traian Băsescu. Dacă ar renunţa la imensele sale orgolii personale, ar trebui să colaboreze cu Geoană şi cu restul liderilor pentru calmarea spiritelor şi asistenţa economică de urgenţă a României.

Alegerile au trecut, fraudele au fost puse între paranteze, noul preşedinte este vechiul preşedinte. A câştigat cu 0,66%. Odată încheiată disputa juridică, preşedintele Băsescu are de gestionat două situaţii dificile: una din punct de vedere politic, alta din punct de vedere al stării de spirit. Jumătate din electorii acestei ţări nu-l doresc.

Dacă nu va şti să repare greşelile primului mandat, dacă nu va renunţa la obsesia controlului total, a luptei nedemocratice împotriva unor majorităţi transparente, nemulţumirea împotriva sa va creşte. Societatea va fi şi mai tensionată, statul şi mai nefuncţional, măcinat de conflicte interne uriaşe încurajate de la Cotroceni.

Cei care au dorit să-l schimbe pe Traian Băsescu au avut o şansă. Au ratat-o. Acum, preşedintele primeşte el a doua şansă. Dacă o ratează şi se reîntoarce la apucăturile din trecutul recent, prevăd zile foarte grele pentru România. Infinit mai grele decât cele din 2004 până azi.
Regret însă un lucru. Că majoritatea bănăţenilor şi ardelenilor au girat prin votul lor infracţiunile săvârşite de Monica Iacob Ridzi, parlamentar PD-L, fost ministru al Tineretului şi Sportului.

Singurul ministru din ultimii 20 de ani, prins în flagrant de DNA, prin înregistrări şi documente. Cocoloşite de PD-L şi Traian Băsescu. La prezidenţialele din 2009, Monica Iacob Ridzi a învins şi ea. Va scăpa nevinovată. Ce să zic, felicitări!

×
Subiecte în articol: editorial