x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fenomene de sezon

Fenomene de sezon

21 Mar 2005   •   00:00

In Romania, la fiecare schimbare de regim politic, doua sunt traditionalele fenomene care afecteaza din plin mediul de afaceri.

Primul dintre ele, o blocare aproape totala a activitatilor economice, in asteptarea clasicelor epurari politice. Justificat cinic drept "schimbari pe criterii de competenta", fenomenul se reduce, in esenta, la "pleaca ai lor, vin ai nostri", cu exceptiile de rigoare - care confirma regula - ale baietilor orientati care au servit pe toata lumea. In aceasta perioada, in institutiile publice si societatile de stat, mai nimeni nu face nimic. Toata lumea tremura pentru viitorul imediat si barfeste oranduirea, zappeaza pe tv in asteptarea conferintelor de presa live, isi cauta cunostinte apartinand noii puteri si isi pune legitima intrebare in ce masura mai are rost sa respecte niste ierarhii care de a doua zi s-ar putea rasturna. Se instaleaza astfel un total vid de putere si o ruptura clara, o linie de demarcatie evidenta intre noii conducatori si executivii (inca) nemaziliti. Stare de fapt care genereaza gripari ale mecanismelor (oricum) birocratice, intarzieri pe fluxul documentelor si in onorarea comenzilor si platilor, intr-un cuvant - haos.

Al doilea fenomen ce se rasfrange, o data cu instalarea oricarei noi puteri, asupra business-ului autohton este traditionala haituire a celor care au facut, in orice forma, afaceri cu statul. Fie ca au cumparat intreprinderi sau active, fie ca au fost furnizori/beneficiari ai intreprinderilor de stat, acestia incep sa ia, incolonat si ordonat, cu programare prealabila si televiziunile in ceafa, drumul PNA, Parchetului General, Politiei etc. Subit, pe baza materialelor intocmite la repezeala (cu sprijinul serviciilor secrete iesite din somnolenta) de niste "Robespieri" de opereta ai noilor sefi politici, organele de cercetare sau ancheta dau dovada intregii lor competente si dorinte de colaborare. Astfel, periodic, atat cat sa fie tinuta treaza atentia mediei, se scot cu tam-tam de la sertar dosare prafuite din ultimii patru ani, se organizeaza conferinte de presa solemne si se infiereaza cu furie jaful patronat de fosti, precum si iresponsabilitatea de care acestia au dat dovada in manipularea banilor publici.

Intr-un final, fostele revelatii ale afacerilor, persoane mondene si prezente in topurile de profil ale miliardarilor autohtoni, constata ca relatia lor cu statul a fost total neprincipiala. Unii ajung din prima la beci (de unde vor iesi dupa o modica perioada de meditatie), altii-si toaca averile pe onorariile avocatilor si privesc lung la vantul schimbarii, iar favorizatii sortii sunt acceptati in barca incapatoare a luptatorilor impotriva coruptiei. Dupa o scurta pauza, asezonata de obicei cu dese excursii pe taramuri exotice, supravietuitorii de profesie isi continua cavalcada capitalista pe baze si cu mijloace socialiste. Langa ei, insa, de fapt chiar in umbra lor, incep sa inmugureasca si, dintr-o data, sa urce libere spre cer tinerele mladite afaceriste tinute pe nedrept la umbra de haina fosta guvernare.

Insinuati brusc in superliga, biznismenii proaspat iesiti din gaoace ajung sa continue nestingheriti afacerile derulate cu mare succes de antecesorii care-i privesc in aceste zile din spatele gratiilor, protectorii lor fac burta si avere, exceptiile in domeniul transparentei achizitiilor publice devin reguli, datornicii catre stat fac schimb de locuri in statisticile Ministerului Finantelor Publice, revistele mondene schimba subiectii si amantele de profesie, iar topurile miliardarilor sunt ravasite de ascensiunile fara precedent ale unor noi si vioaie grupuri de interese. Un singur lucru scapa, de obicei, sforarilor de profesie: peste maximum 4 ani avem iar alegeri…

×
Subiecte în articol: editorial