x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Finanțarea limitată prin bursă, barieră pentru creșterea durabilă

Finanțarea limitată prin bursă, barieră pentru creșterea durabilă

de Daniel Apostol    |    10 Mai 2021   •   07:30
Finanțarea limitată prin bursă, barieră pentru creșterea durabilă

Este vizibil impactul distrugător al pandemiei COVID-19 asupra sectorului corporativ românesc și asupra economiei în general. Măsurile impuse cu mai bine de un an în urmă au dus la închiderea multor activități economice și la reducerea considerabilă a altora și au afectat aproape toate sectoarele economiei. Economia s-a contractat în ultimele trei trimestre comparativ cu anul precedent.

         Dar economia dă semne de revenire peste așteptări. Fostul președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al trezoreriei din Marea Britanie, Jim O’Neill, comenta recent că nu crede că revenirea pe termen scurt va fi doar un fenomen statistic rezultat din baza scăzută a anului 2020. Mai degrabă, spune O’Neill, „reflectă o creștere masivă a economiilor involuntare, a stimulilor monetari și fiscali și a generozității vizate a programelor de salvare”. Dar nimeni nu se aventurează să anunțe cu certitudine care vor fi amploarea și durata acestei reveniri economice ce depinde de o combinație complexă de factori: viteza cu care sunt cheltuite economiile personale, continuarea - sau suspendarea - sprijinului guvernamental, semnalele inflaționiste și comportamentul piețelor - ele însele influențate de toate cele de mai sus. În multe economii din întreaga lume, piețele de capital au rol-cheie în redresare și în a ajuta companiile să se finanțeze pentru a traversa criza COVID-19 și pentru a acoperi astfel lipsa „cash-ului”. Potrivit unei analize OECD, împrumuturile pe termen lung ale obligațiunilor corporative contractate de către companiile nefinanciare la nivel global au atins maxime record în 2020. Numărul companiilor și suma de bani strânsă pe piețele de capital public au fost semnificativ mai mari decât în ​​anii precedenți.

         Cu toate acestea, în România, utilizarea finanțării pe piață de către sectorul corporativ de la izbucnirea pandemiei a fost foarte limitată. În 2020, doar câteva companii au emis obligațiuni iar bursa de la București nu a cunoscut noi listări de acțiuni. Privind în perspectivă, este crucial să se faciliteze accesul companiilor românești la finanțare accesibilă bazată pe piață. Experții OECD susțin că acest lucru va contribui la consolidarea rezilienței pe termen lung a sectorului corporativ și va ajuta companiile să suporte șocurile viitoare. În plus, finanțarea prin piața de capital va îmbunătăți și dinamica afacerilor românești și va sprijini inovarea. Piețele de capital care funcționează bine vor oferi, de asemenea, opțiuni suplimentare pentru gestionarea economiilor gospodăriei și a sistemului de pensii.

         Raportul “OECD Capital Market Review of Romania 2021: Mapping Report” arată că, precum s-a întâmplat și în alte piețe din lume, sectorul corporativ cotat din România a suferit o scădere mare, deoarece volatilitatea pe piețele financiare a crescut în prima fază a crizei COVID-19. Indicele local al Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat o contracție accentuată de 30% de la sfârșitul anului 2019 până la cea mai mică valoare a indicelui în martie. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2020, indicele își recuperase aproape valoarea în comparație cu începutul anului, o revenire mai rapidă decât în state apropiate precum Ungaria sau Cehia.

         Șocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piață, iar finanțarea limitată prin intermediul bursei de valori este o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească.

 

 

×