x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI versus Romania

FMI versus Romania

17 Apr 2005   •   00:00

La sfarsitul acestei saptamani are loc, la Washington, reuniunea de primavara a celor doua institutii de la Breton Woods, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala. Este o reuniune obisnuita, care are loc in fiecare an. Pentru Romania are o semnificatie foarte importanta, nu atat datorita subiectelor care vor fi discutate in cadrul reuniunii ci, in special, datorita faptului ca guvernul, prin reprezentantii sai din cadrul Ministerului Finantelor, Comisiei Nationale de Prognoza si reprezentantii BNR, vor trebui sa treaca un test de maturitate.

Despre ce este vorba! Discutiile cu FMI, intrerupte in iarna acestui an, ca urmare a neajungerii la un punct de vedere comun in ceea ce priveste implicatiile macrofinanciare ale introducerii Cotei Unice, vor fi reluate in scopul gasirii unei solutii agreate de catre FMI pentru anul 2005. Ministrul Popescu este insotit de un numar de 11 specialisti (in acceptiunea mea, un numar mult prea mare fata de uzantele internationale). Domnia sa va trebui sa demonstreze in fata negociatorului sef, a directorului pentru Europa, precum si in fata "doamnei de fier" Anne Krueger (prim-adjunct al directorului Fondului Monetar International) ca masurile adoptate recent de catre Guvern - cresterea multor impozite si taxe, in special a accizelor - vor reusi sa acopere golul financiar din bugetul statului creat prin introducerea Cotei Unice.

Miza acestui "examen" pe care trebuie sa-l treaca Guvernul Tariceanu are o dubla semnificatie. Pe de o parte, continuarea actualului acord cu FMI si finalizarea acestuia - respectiv mijlocul anului 2006, iar pe de alta parte, mesajele pe care FMI le va transmite pietei de capital, investitorilor si nu in ultimul rand Bruxelles-ului, vis-Ã -vis de capacitatea actualului Guvern de a putea sustine, fara derapaje financiare, "noua revolutie fiscala".

Asa cum arata cifrele primelor trei luni, o analiza atenta si profunda arata ca veniturile bugetului de stat, in termeni comparabili si reali, nu sunt la nivelul propus. Implicatiile introducerii Cotei Unice isi vor arata efectele mult mai vizibil in lunile care urmeaza. Pe de alta parte, delegatia romana va incearca sa convinga FMI ca vor avea loc majorari ale veniturilor bugetare, datorita modificarii bazei de impozitare (vezi 2004 - cand cresterea economica de 8,3% inregistrata de catre Romania a fost mult mai mare decat cea initial luata in considerare pentru elaborarea veniturilor bugetului anului 2005). Negociatorii FMI, prin rigoarea de care dau dovada, este posibil sa accepte, in parte, aceasta idee si se vor concentra mai mult pe rezultatele punerii in aplicare a noului Cod Fiscal, cu intrare in vigoare la 1 aprilie 2005. Este un examen dificil. Rezultatele ne vor spune daca actualul Guvern are competenta si vointa politica sa continue acest program macroeconomic atat de necesar economiei romanesti pana la integrarea in Uniunea Europeana.

Multa lume spune ca Fondul Monetar International ne taie salariile, ne urca preturile, ne creste accizele la benzina, ne inchide minele. Fals. Guvernul a decis sa ia toate aceste masuri, fiindca tot ce s-a intamplat de la 1 ianuarie incoace, nu este altceva decat rezultatul unor "carpeli", ca urmare a unor decizii luate in graba si care au condus la diminuarea drastica a veniturilor bugetare ca urmare a implementarii Cotei Unice de impozitare.

S-ar putea desprinde din cele spuse, ca FMI este insitutia de care Romania are nevoie si in perioada urmatorilor doi ani, deoarece este singura capabila sa consolideze credibilitatea Romaniei in plan extern. FMI este institutia care joaca rolul de arbitru in aceasta perioada foarte importanta pentru noi si, nu in ultimul rand, este acea parte din sistemul financiar mondial care poate sa dea un aviz favorabil catre Bruxelles, in ceea ce priveste Romania anului 2007.

Aceasta reuniune de primavara a Fondului Monetar International si Banca Mondiala trebuie sa reprezinte un success si nu inca o amanare a verdictului daca Romania va avea sau nu un accord in continuare cu institutia de la Washington.

Exista, din pacate, retineri foarte mari din partea FMI, din cauza acestor masuri care au fost luate si de data aceasta in pripa si care nu demonstreaza existenta unei viziuni pe termen mediu si lung si, cu atat mai putin, sustenabilitate macroeconomica. Examenul de la Washington va insemna probabil pentru tot romanul o decizie care va duce la credinta ca maine va fi mai bine sau la o decizie care sa inghete o relatie reinceputa cu greu si consolidata si mai greu.

Cu toate ca pariul cu Cota unica a fost pierdut de catre actualul Guvern, cred ca este necesar ca acordul Romaniei cu FMI sa poata fi dus pana la capat, astfel incat 1 ianuarie 2007, data la care speram sa devenim membrii ai UE, sa putem concluziona ca Romania a facut progresele necesare, atat in politica economica cat si in cea fiscala.

×
Subiecte în articol: editorial romania