x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Foametea de contrabandă

Foametea de contrabandă

de Petru Calapodescu    |    28 Mai 2012   •   11:07
Un studiu al unei prestigioase agentii japoneze ne mai da o prognoza alarmanta. Intre tarile amenintate de foamete, Romania e plasata pe primul loc in Europa si pe locul al doisprezecilea in lume! Cred ca se intorc in mormant parintii si bunicii nostri, care stiau ca suntem granarul continentului si ca, in general, avem un excedent de produse agroalimentare. Cred ca si specialistii de azi nu au cum da un raspuns logic asupra acestei situatii previzibil dramatice, cand este stiut ca potentialul agricol al Romaniei (terenuri cultivabile etc) depaseste de 4-5 ori necesarul populatiei tarii.
Este de-a dreptul halucinant ca, avand asemenea resurse naturale, sa ne pasca foametea. Astfel de riscuri mai pot fi intelese in tari de prin Africa sau Asia, unde populatia creste rapid, iar capacitatea interna de a o hrani e extrem de redusa. Dar nu au nici o scuza intr-o tara ca Romania, cu un urias potential de productie agricola, paralel cu reducerea numarului de locuitori, atestata si la ultimul recensamant. Singurii care ar putea explica, dar nu justifica, paradoxul sunt guvenantii care s-au perindat de 23 de ani la carma tarii. Si au asistat blegi sau chiar au pus umarul, implicati in afaceri oneroase, la distrugerea agriculturii romanesti, a infrastructurii sale, a sistemelor de irigatii sau de preluare a productiei micilor fermieri, impinsi in faliment ori, cel mult, la o agricultura redusa strict la nevoile familiale, avand aproape interzis accesul pe pietele orasului.
Cum sa reziste mica gospodarie taraneasca, atunci cand, pe la Campulung Moldovenesc laptele i se cumpara cu 3o de bani litrul, iar in raftul supermarketurilor il gasim cu 6 lei litrul? In plus, acum se mai anunta ca in doi ani vor disparea si vacile, UE impunand conditii tehnice pe care micii producatori n-au cum le atinge. Mancam, platind scump, cartofi egipteni, legume siriene, fructe turcesti sau chiar de peste Ocean, in timp ce, nepreluata, productia noastra e data hrana animalelor, daca nu a si putrezit in magazii. E aberant, cand peste 50% din populatie traieste la sate, doar 2% din alimentele consumate in Romania sa fie ecologice. Restul de 98%, impanate cu "E"-uri? Sunt aduse de la mii de kilometri, intr-un sistem de contrabanda si de evaziune fiscala prin care se fura de la Buget miliarde de euro anual.
Toate autoritatile stiu ce se intampla, dar nimeni nu face nimic, potlogaria fiind tolerata guvern dupa guvern. Pentru ca jaful din agricultura (ca si din energie etc) e transpartinic, e o stafeta. La uriasul nivel la care au ajuns contrabanda si evaziunea in zona importurilor de produse alimentare (cu subevaluari uluitoare in vama, pentru ca preturile din supermarketuri sa fie de 15-20 ori mai mari), in corelare cu distrugerea sistematica a agriculturii autohtone, deoarece de Romania e nevoie ca piata de desfacere, nu ca exportator, estimarea sumbra a japonezilor capata consistenta.
Dincolo chiar de infrastructura rutiera, de reabilitarea turismului si a altor domenii, prioritatea zero a Guvernului Ponta ar trebui sa fie resuscitarea agriculturii romanesti, in coma acum si privita ca o prada de catre stoluri de vulturi. Prioritate care ar trebui sa insemne inclusiv realocarea din alte sfere, prin rectificare bugetara, a fondurilor necesare, ca si un program rapid de creare a infrastructurii de preluare si valorificare a productiei. Cat mai e timp. Altminteri, salvarea de la foamete a romanilor ar insemna, in contextul in care si preturile explodeaza, asigurarea unor venituri individuale decente, mai ales pentru salariati (atat bugetari, cat si privati) si pensionari, spre a putea supravietui. Ceea ce starea economiei nu permite acum.

×
Subiecte în articol: editorial