x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Formatul Normandia “amageste speranta de pace din Ucraina

“Formatul Normandia “amageste speranta de pace din Ucraina

de Vasile Leca    |    13 Feb 2015   •   12:57

Dupa 16 ore de negocieri liderii german,rus,francez si ucrainian, prezenti la negocierile de la Minsk ,si-au asezat linistiti pixurile pe masa si au rasuflat linistiti dupa maratonul discutiilor . A fost un moment scurt, dupa care lumea s-a dezmeticit, pentru ca jocul Rusiei s-a prefigurat in castigator.

Grupul de Contact format din fostul presedinte ucrainian Leonid Kucima, reprezentantul special OSCE, Heidi tagliavini,ambasadorul rus in Ucraina ,Mihail Zurabov si reprezentantii regiunilor separatiste ,Denis Pusilin ( Donetk ) si Vladislav Deinego ( Luhansk ) ,si-a etalat toate abilitatile pentru a se ajunge la un document final agreat de cei patru lideri aflati la Minsk . Asta ,insa , dupa ce principile fusese discutate inainte de liderii german si francez cu presedintele Ucrainei si Vladimir Putin.

Din pacate documentul final va fi o formalitate pentru ochii lumii. “Chinul “ negocierilor inceput miercuri seara si finalizat joi la pranz s-a finalizat cu un acord in 13 puncte care incearca sa-i multumeasca pe toti daca cineva crede este posibil asa ceva.

Urmarind fetele celor patru lideri dupa o noapte “ care nu se mai termina “ obtinem imaginea neancrederii in urmarile celor decise la Minsk. Francois Hollande defineste cele obtinute un “ acord global “ pentru un” armistitiu global “, aici plaja de intelegere ramane la latitudinea fiecaruia . Angela Merkel lasa oboseala vizibil afisata la sfarsit sa fie tradusa de fiecare cum doreste , in timp ce Vladimir Putin apare in fotografia de grup “ precum un chelner de vinuri prins din gresala in poza “ ( The Guardian ) marcat de efortul ruperii pixului.Presedintele Ucrainei incearca sa “ faca cat mai bine o treaba proasta “ Acesta este tabloul creionat la sfarsitul discutiilor care a lasat amaraciune si confuzie dupa incercarea de oprire a dramelor din estul Ucrainei.

Fara sa vreau ,m-a dus gandul la comisiile , comitetele si alte forme de intrunire, din timpul conflictului iugoslav , cand atrocitatile se desfasurau in fata unei Europe paralizate de neputina de a opri distrugerea fiintei umane .

Dincolo dupa declaratiile finale ale liderilor, raman consideratiile lui Vladimir Putin,care pot deveni o scuza ,daca acordul va fi incalcat ,pentru ca“ s-a plecat de la premisa ca toate partile vor arata retinere in viitorul apropiat ,inainte de a incepe armistitiul sambata la miezul noptii “ Cata retinere au arata fortele beligerante se vede in aceste zile cand 50 de tancuri rusesti si forte militare insemnate au trecut granita si incerca in “ ceasul ultim” sa cucereasca teritorii pana la armistitiu .

Un lucru ramane cert, multe puncte importante raman nerezolvate in contextul in care Putin isi prezinta “partitura” afirmand incredera ca problemele umanitare isi vor gasi rezolvarea , estul Ucrainei va avea un statut special iar Rusia va respecta suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei . A mai spus asta odata la Budapesta si s-a respectat cuvantul de s-a ajuns aici.

La reuniunea de la Bruxelles duoul franco- german a informat omologii din UE asupra acordului de la Minsk dar totul a fost primit cu un anumit scepticism .
Denumit “ Complex de masuri pentru realizarea acordurilor de la Minsk “ armistitiului are in vedere si 5 septembrie si Memorandumul din 19 aceiasi luna de anul trecut si debalanseaza clar obligatiile celor doua parti . Unii ( separatisti ) opresc luptele ,Ucraina accepta sa rezolve restul adica totul .Kievul recunoaste structurile paramilitare ale prorusilor din est si se angajeza sa modifice Constitutia care sa legalizeze actiunile separatistilor.

In esenta, acordul este o victorie a lui Putin ,gratierea si amistia devenind o recompensa pentru cei care au ucis si distrus estul Ucrainei . Aici se vede o diferenta intre statutul Donbass-ului si cel al Transnistriei ,Kievul trebuie sa plateasca totul, in timp ce Transnistria este platita de Moscova.

Neparticiparea americana la negocieri ascunde in fapt un punct de vedere diferit de cel european . Rusia a castigat aceasta runda pentru ca Europa a dorita sa faca o concesie, dar aceasta poate fi un precedent periculos care poate crea Kremlinului tupeul unei alte incercari pe scena internationala. Asa dupa cum spunea un analist “ Rusia isi doreste razboiul dar nu are cu cine lupta “si asta pentru ca schimbarea ordinii mondiale a devenit o prioritate in opinia Moscovei.

Proiectele rusilor nu stau in manevrabilitatea regulilor jocului ci in abilitatea folosirii greselilor occidentalilor .Ce s-a intamplat din februarie 2014 pana in prezent a aratat din plin acest lucru.Ramanem la remarca Angelei Merkel : intelegera a adus “ o farama de speranta dar nu mai mult”.

×