x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fost director general

Fost director general

07 Ian 2005   •   00:00

PE CARTEA DE VIZITA a unui amploiat de firma mai varstnic, sub numele sau, sta scris cu litere mari: "Fost director general al Centralei Confectiilor din Piele". Pentru foarte multi oameni, tot ce s-a intamplat, dupa ce-au mai fost directori, nici nu s-a mai chemat viata.

Click pentru a mari imaginea
Cazul mi-l aminteste pe acela al unui fost director de la Animafilm. Fiind prins cu un furt grobian si luat la intrebari, intr-una din obisnuitele sedinte de demascare si mazilire, cativa supusi si-au amintit ca insul n-avea decat sapte clase elementare: "Dar cand sa fi facut liceul - s-a intrebat omul cu sincera indignare proletara - daca tot timpul am fost numit director?!".

Cand vorbim despre competenta si incompetenta, o facem ca si cum raportarile sunt legitime numai in sus si la mai bine. Unii insa pot fi excelenti sefi de fabrica, dar prosti sefi de atelier. Legea lui Murphy e valabila si in jos. Pune-l pe un gazetar, care a scris dintotdeauna articole interesante, sa conceapa unul plicticos, si n-o sa poata. Pune-l pe un mare actor sa fie penibil intr-un rol, si el o sa joace stralucit rolul unuia care-i penibil. Toate dictaturile isi tin intelectualii intr-un regim al incompetentei in jos, care-i mult mai nimicitoare decat blocajul spre in sus. Una e sa nu te poti realiza profesional si alta sa ti se distruga nu numai motivatiile, ci si dexteritatile. Pianistul obligat sa taie lemne in padure isi nenoroceste definitiv mainile.

FORMULA CEA MAI AGREATA de esteticienii si criticii artei contemporane: artistii moderni sunt deschizatori de drumuri. Daca unii se nasc deschizatori, exista cu siguranta si multi cu destin de inchizatori. Dezamagirile sunt sesizabile doar in relatie cu amagirile. Din cate inteleg eu - si as fi foarte dezamagit daca as gresi, la cate amagiri am consumat vizavi cu artele secolului al XX-lea - , numarul inchizatorilor impreuna cu al artistilor asezati de-a curmezisul drumurilor batute de omenire milenii de-a randul e mult mai mare ca al deschizatorilor. Cei care deschid cai sunt cativa, cei care le batatoresc nu-s nici ei foarte multi. Dar inchizatorii, cu duiumul. Si toti cu purtari fudule de deschizatori.

LA PELES, langa salonul Bibliotecii Regale, sub o scara sau tavan inclinat se gaseste un mic grup sanitar. L-am folosit, dupa care am aflat ca fusese veceul regilor, cand lucrau in biblioteca. Eu fiind scund, n-a trebuit sa ma invart prin chichineata aplecat, dar regii nostri erau inalti si in veceu trebuiau sa se miste cu grija. Chiar sa fi vrut sa se poarte cu maretie, nu aveau cum. Toaleta, care ar fi trebuit sa serveasca biroul lui Ceausescu, din Casa Poporului, are dimensiuni monumentale. Ii trebuia dobitocului un closet in care sa se poata defila la 23 August. Oare cum vor fi discutat arhitectii edificiului dimensiunile si functiile toaletei prezidentiale?

×
Subiecte în articol: editorial