x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frunzăverde şi "coloana a cincea"

Frunzăverde şi "coloana a cincea"

de Petru Calapodescu    |    09 Apr 2012   •   09:30

La doar cateva ore dupa ce, chiar cu aplauze, Congresul extraordinar al PNL a salutat primirea in partid a evadatului din PDL Sorin Frunzaverde, ba a si votat in cvasiunanimitate alegerea sa ca vicepresedinte al PNL, politicianul s-a grabit sa-si impartaseasca gandurile si intentiile unui canal de televiziune ce nu-si disimuleaza obedienta fata de Traian Basescu si preferintele portocalii, pe de o parte, si atitudinea net antiopozitie, pe de alta. Prestatia politicianului a derutat si i-as jigni inteligenta si abilitatea, daca i-as pune amiguitatile pe seama iscusintei moderatorului de a-i smulge afirmatii aproximative, neclare si interpretabile.

Inca rasunau in megafoanele de la Romexpo declaratiile transante ale lui Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin - care anuntasera, iar mitingul celor trei formatiuni confirmase, ca este exclusa orice colaborare cu Traian Basescu si cu PDL, ca strategia USL este o lupta pe viata si pe moarte spre a inlatura Puterea portocalie, responsabila de prabusirea economica si sociala a tarii, de trimiterea in haos a institutiilor statului, de inveninarea climatului politic - ca noul vicepresedinte al PNL si-a atenuat mult declaratiile din urma cu cateva zile. Cand spusese ca pleaca din PDL dupa o matura chibzuinta, deoarece acest partid sufoca pur si simplu democratia.

La B1TV, poate neatent, poate razgandit, poate din cine stie ce alt motiv intervenit, Frunzaverde a sustinut ca hotararea USL de a nu colabora cu PDL functioneaza "in aceasta etapa", adaugand imediat ca o coopperare cu portocaliii pentru "formarea Dreptei in Romania s-ar putea intampla dupa alegerile locale sau parlamentare". Adica exact ce tocmai dezavuase Crin Antonescu, asa-zisa "coagulare" fluturata de PDL. Si atentie: "dupa alegerile locale" poate insemna, in subsidiar, o coniventa in privinta alegerilor parlamentare, adica exact in perspectiva acelui moment pe care, asa si este, liderii USL il vad esential pentru debarcarea PDL si pentru determinarea lui Traian Basescu de a nu mai tropai pe Constitutie.

De aici si pana la observatia iritata, exprimata pe forumul Jurrnalului National, a multor cititori, cum ca declaratiile lui Frunzaverde seamana cu cantecul de sirena dinspre Cotroceni si Modrogan si ca pot avea drept consecinta frictiuni in interiorul USL, daca nu la centru, cel putin in teritoriu, e doar un pas. Care poate fi facut foarte usor, iar uneori se si face, suspectandu-i pe unii din transferatii de la PDL catre USL, mai ales catre PNL, ca fiind unui soi de "coloana a cincea" menita sa otraveasca si sa destabilizeze, la momentul oportun, USL. Chiar daca pare exagerata, supozitia nu trebuie aruncata pur si simplu la cos.

In mizeria politicii dambovitene, orice e posibil. Iar Sorin Frunzaverde are, cred, datoria sa-si limpezeasca public pozitia. Atat fata de Traian Basescu, cat si de fostul sau partid, care acum ii are ca efigii nici barem pe Boc, ci pe Elena Udrea, pe Visan, Popoviciu, Canacheu, Falca, Oltean, sau... scosul din debara dansator Talmacean. Pana la proba contrarie, trebuie admis ca Frunzaverde e de buna credinta si ca a avut doar niste "exprimari nefericite".

Ca alternativa la actuala Putere, USL s-a construit greu, armonizarea perceptiilor si solutiilor reiesite din doctrine, totusi, adeverse s-a facut nu usor, orgoliile din teritoriu s-au stins cu dificultate, asa incat orice fisura trebuie prompt astupata. Intr-o batalie politica inversunata, cum e cea din prezent, orice ambiguitate poate genera reactii in lant in randul electoratului, avand consecinte ireparabile.

×