x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Geometria lui Băsescu

Geometria lui Băsescu

de Gabriela Vranceanu Firea    |    16 Noi 2007   •   00:00

Geometria lui Băsescu e simplă: dacă eu, ca preşedinte, mă aşez intr-un unghi favorabil, sigur mulţimea fraieră va pica pe tangentă şi nu va rămăne paralelă la mesajul meu.


Mai este o săptămănă pănă la finalul campaniei prezidenţiale pentru referendum şi cea a partidelor, pentru euro-parlamentare, iar ecourile nu se simt incă. In afară de o emisiune televizată care ii ridiculizează pe candidaţi, in afară de căteva afişe plouate din stradă şi de căteva machete de presă, intreaga desfăşurare de campanie este umbrită de imensul şi neplăcutul scandal din Italia.


Unde se plasează, faţă de problematica dificilă a romănilor aflaţi la muncă cinstită in oraşe italiene, preşedintele ţării şi partidul care stă cel mai bine in preferinţele publicului Partidul Democrat? Preşedintele face turul televiziunilor, pentru a pleda in favoarea uninominalului lui personal, face campanie in ţară candidaţilor PD şi PLD, loveşte in Guvern, in miniştri, ne ameninţă cu bombe politice, ce vor fi detonate sămbătă, nu ştim dacă dimineaţă sau pe la prănz, iar inşişi democraţii, care s-au bătut atăt de mult in piept că au ajuns in marea familie popular-europeană, zburdă pe cămpii, pentru campania internă, devenită inutilă şi, pe alocuri, penibilă.


Scandalul din Italia ne-a dezvăluit toate problemele de organizare, politice şi de caracter pe care le avem ca naţiune: avem nepermis de multe mere putrede in coş şi avem politicieni care fug de răspundere. Preşedintele s-a ascuns, in aceste zile, şi a făcut tot ce i-a stat in putere să se refere mai rar, sau chiar de loc, la acesată situaţie neplăcută. Nu şi-a intrerupt campania pentru referendum, pentru a trage o fugă in Italia, să se intălnească acolo cu romăni şi oficialităţi - primilor să le străngă măna şi să le dea curaj şi incredere, pe ceilalţi să-i calmeze, să-i impiedice să ia măsuri nedemocrate faţă de romăni.


Inţeleg, dacă preşedintele ar fi rămas in ţară, măcar să-l fi văzut preocupat de avertismentele guvernatorului BNR. Mugur Isărescu spune, in plină campanie pentru teme inventate, că ritmul de creştere a preţurilor de consum s-ar putea menţine, la un nivel inalt, in următoarele luni, avănd in vedere evoluţia inflaţiei din lunile august şi septembrie.
Iar inflaţia din trimestrul al treilea "nu a evoluat bine". Astfel, Isărescu a anunţat că rata inflaţiei prognozată de BNR pentru sfărşitul acestui an se ridică la 5,7% pe an, cu 1,8 puncte procentuale mai sus faţă de nivelul de 3,9% estimat in august.


Asta ar fi o ştire care să ii preocupe pe politicieni. Nu cred in curăţirea clasei politice, pe care cică vrea să o facă Traian Băsescu. Din clasa politică pe care şeful statului o consideră mizeră face parte şi el, fac parte şi scumpii săi democraţi şi liberal-democraţi.


Dar ce au făcut ei şi ce au făcut alţii pentru adevăratul mers inainte al ţării? Ce au făcut in aceste zile, pentru romănii care sunt la muncă in Italia şi sunt speriaţi că vor fi expulzaţi? Ce au făcut ei pentru ca sloganul de campanie: "Să trăiţi bine!" să se adeverească măcar pe jumătate? Ce au făcut pentru ca Romănia să prospere?


Ne mirăm prin ziare că funcţionarii publici au salarii de o mie-două de euro. Ne mirăm, tot prin ziare, că jumătate dintre romăni nu au nici cont bancar - ceea ce in ţările normale este de neconceput. Iar din cealaltă jumătate, probabil că la trei sferturi fluieră văntul prin conturi. Dar toate acestea par lucruri şi teme neimportante, neinteresante, neaducătoare de voturi.


Geometria lui Băsescu e simplă: dacă eu, ca preşedinte, mă aşez intr-un unghi favorabil, sigur mulţimea fraieră va pica pe tangentă şi nu va rămăne paralelă la mesajul meu. Numai că ceea ce nu ştie preşedintele este că geometria de-acasă nu se potriveşte, de fiecare dată, cu cea din cabina de vot. Nu de alta, dar pentru mulţi romăni geometria este o materie plictisitoare şi chiar antipatică.















×
Subiecte în articol: editorial