x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gigi versus D.D. – bătălia prin interpuşi pe care o pierdem toţi

Gigi versus D.D. – bătălia prin interpuşi pe care o pierdem toţi

de Miruna Munteanu    |    15 Oct 2012   •   15:12

Liberalii îl adoptă pe Gigi Becali şi îi oferă un colegiu în Bucureşti. Ca să se bată el, nu Victor Ponta, cu Dan Diaconescu, agentul acoperit al PDL. Această motivaţie – lansată de însuşi preşedintele PSD – reuşeşte să fie mai nocivă electoral chiar decât compromisul cinic pe care ar fi trebuit să-l mascheze. O mutare greşită, ambalată dezastruos.

USL tocmai i-a oferit lui Dan Diaconescu muniţie nouă de campanie. Şi un statut de megastar politic, capabil să-l înspăimânte pe premierul în exerciţiu, liderul celui mai mare partid al momentului. Ultimul lucru de care avea acum nevoie Victor Ponta era suspiciunea de laşitate. Or, este evident că adversarii îl vor prezenta drept nevolnic şi timorat, ascunzându-se ca o oaie timidă în spatele baciului latifundiar. Electoratul pe care se bat Becali şi Diaconescu este sensibil la astfel de imagini. Electoratul mai elevat are alte motive de indignare.
Dincolo de completa incoerenţă doctrinară, frapează lipsa de scrupule în promovarea unor personaje controversate, în copierea unor metode criticate la "tabăra cealaltă”, în amplificarea discursului populist până la suprarealism. Duelul electoral Diaconescu-Becali are gustul amar al lipsei de alternativă. Un gust pe care nu-l vor încerca doar alegătorii din colegiul care s-a procopsit cu aceşti doi minunaţi candidaţi. Cei care i-au făcut posibili ne vor cere voturile în toată ţara. Problema este deja structurală.

Prin adoptarea lui Gigi Becali, USL a ratat ultima şansă de a se prezenta drept o soluţie de întoarcere la valorile autentice ale politicii. Nu mi se pare deloc o idee bună ca, înainte de alegeri, să-ţi provoci adversarul la concursuri de inconsistenţă ideologică, programatică, de caracter... Să te lauzi că îl vei bate cu propriile lui arme... Dacă din urne va ieşi aceeaşi Mărie, la ce bun să-i mai schimbăm pălăria?
În realitate, banii, nu priza la electoratul OTV-ist, i-au adus colegiu lui Gigi. Campania e scumpă şi economia în criză. Liberalii nu i-au putut refuza oferta financiară, nu cele 2-3 procente de stelişti fideli. Această infuzie de capital riscă, însă, să se transforme într-o hemorgie. De capital electoral.

×