x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gitenstein, pus în șomaj de Trump

Gitenstein, pus în șomaj de Trump

de Dan Constantin    |    24 Noi 2016   •   07:30
Gitenstein, pus în șomaj de Trump

Ambasador al Statelor Unite în România a fost la un moment dat Mark Gitenstein. A venit pe funcție în 2009 și a fost retras în 2012. S-a declarat marele apărător al democrației regimului Băsescu. În timpul protestelor pe timpul gerurilor crâncene din 2012, Excelența Sa ne spunea că avem noroc că nu suntem în Siria, unde demonstranții sunt împușcați de pe acoperişuri. L-a sprijinit pe Băsescu să treacă hopul Referendumului pentru destituire și a fost subjugat de farmecele profesionale ale Monicăi Macovei, ajunsă principal sfătuitor al Ambasadei. Morar era recomandat de dl Gitenstein pentru că puțea a procuror de cum îl vedeai. A intrat direct în jocurile pentru numirea Codruței Kovesi la DNA, după cum a relatat Titus Corlățean, care deținea portofoliul de la Justiție. După terminarea mandatului de diplomat, marele preot al anticorupției s-a apucat de afaceri, devenind imediat lobbyst pentru afacerile care aveau nevoie de sprijinul statului român. Îl găsim în funcție la vârful Fondului Proprietatea și, vai, consilier la Astra, compania devalizată de Dan Adamescu, condamnat pentru șpăguirea unui judecător sindic. Gitenstein era plătit de Adamescu Dan cu 100.000 de euro pe lună.

Președintele ales al Statelor Unite a anunțat că în primele zile după instalarea la Casa Albă va impune o perioadă de interzicere a acțiunilor de lobby pentru funcționarii administrației. Trump a promis măsuri radicale pentru a distruge caracatița de interese care învăluie politica. Dacă o făcea și Obama, domnul fost ambasador Gitenstein nu putea să câștige atâtea funcții plătite regește pentru ungerea unor afaceri în România.

Si alți mari propovăitori ai luptei împotriva corupției, care au dat lecții României, se află în situații de moralitate precară. Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene, a dat fuguța-fuguța după terminarea mandatului și s-a angajat la Goldman Sachs. La Bruxelles dă în clocot scandalul în care este implicat comisarul Oettinger, neamțul prea cinstit care a închis ochii la proiectul centralei nucleare a Ungariei construite de Rusia. Oettinger zburase în avionul lobbystului Mangold, prieten cu Putin. Lista unor asemenea derapaje este lungă și ne arată că tratamentul aplicat României este extras din proverbul ,,Să faci ce zice popa, nu ce face popa”.

 

×