x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gura doamnei ministru neadevăruri grăieşte!

Gura doamnei ministru neadevăruri grăieşte!

de Serban Cionoff    |    28 Mar 2016   •   17:04
Gura doamnei ministru neadevăruri grăieşte!

La scurtă vreme după ce ministra Justiției, Raluca Prună, a decretat că discuția despre drepturi ( deci și despre drepturile omului!) este ,,un lux teoretic inutil’’, coechipiera sa tehnocrată, Ana Costea, ministra muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, declară la o emisiune de televiziune că în cazul familiei Bodnariu nu a fost vorba despre ,,duritate’’, ci ,,mai degrabă despre o rigoare și o disciplină’’. Asta după ce a spus, cu subiect și predicat:,,Nu știu despre ce duritate este vorba’’.

Despre această urâtă întâmplare au discutat, cu seriozitate și cu argumente solide, jurnalista Alina Petrescu și invitatul său, Liviu Pleșoianu, în emisiunea difuzată astăzi după amiază la Antena 3, dar, dată fiind gravitatea afirmațiilor doamnei ministru, cred că discuția trebuie să continue pe acest bun făgaș.

În primul rând pentru că este vorba despre o semnificativă coincidență care demonstrează, o dată mai mult, cinismul cras pe care tehnocrații guvernului lui varză de Bruxelles nu mai au jenă să îl afișeze!

Cum au stat lucrurile în acest îndelung și pe drept cuvânt mediatizat caz al familiei românilor din Norvegia știe toată lumea. Mai puțin ministrul în a cărui fișă a postului scrie negru pe alb că se află (și) problemele familiei și protecției sociale!...

Lucru mai urât, deși recunoaște că nu știe, asta nu o împiedică pe ministra Ana Costea să emită verdicte. Să înțelegem, din absolut revoltătoarea declarație a doamnei ministru că uriașul val de proteste pe care l-a stârnit, în România și peste hotare, abuzurile acelei entități din Țara fiordurilor- Bernevernic pre numele său- nu au pentru înălțimea sa nici-o importanță? Că demersurile susținute ale parlamentarilor români- în mod deosebit cele ale senatorilor Titus Corlățean și Ben Oni Ardelean- pot să fie ignorate cu desăvârșire?

Mergând pe calea încâlcitelor raționamente ministeriale ar mai rezulta și că trebuie să considerăm aceste luări de poziție, animate de un profund umanism și foarte curajoase, ca fiind doar niște manifestări lipsite de ,,disciplină, rigoare și respect față de instituțiile statului’’? În fine, dar deloc în ultimul rând, să deducem că până și soții Bodnariu, ai căror copii au fost sechestrați în mod samavolnic și fără dovezi convingătoare de către autoritățile norvegiene, dau dovadă de lipsă de respect față de instituțiile statului?

Pe bună dreptate, orice om cu scaun la cap își pune întrebarea : dar dacă aceste entități dintr-un stat european greșesc și, încă, atât de rău, așa cum a făcut numita Bernevernic, cetățeanul ce trebuie să facă? Să tacă, să înghită și să spună ,,mulțumesc dacă am scăpat doar cu atât’’?! Că doar nu și-a răcit gura de pomană doamna ministru de justiție, Raluca Prună, atunci când a proclamat discuțiile despre drepturile omului ,,un lux teoretic inutil’’!

Curios lucru, ministra Ana Costea face asemenea revoltătoare afirmații despre drama familiei Bodnariu exact în zilele în care în spațiul public au produs o vie emoție și o îndreptățită revoltă oribilele fapte petrecute la o grădiniță particulară (care funcționa fără autorizație) unde copii erau abuzați de către o directoare al cărui comportament nu pot să îl calific decât ca fiind pur și simplu ,,barbar’’! Fără doar și poate, ar fi fost inutil să o întrebăm pe ministra muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice dacă are cunoștință despre aceste fapte? Dar, fie și în cazul în care am fi întreba-o, mai mult ca sigur că răspunsul ar fi tot un ,,nu știu despre ce duritate este vorba’’. După care, la fel de sigur, ar urma încă o tiradă despre rigoare și disciplină.

Cât privește zicerile ministrei Ana Costea despre ,,concepția sa’’ potrivit căreia ,,democrația nu însemnă că fiecare face ce vrea’’, este necesar și firesc să îi amintim că, într-un stat de drept, nimeni și, în primul rând demnitarii, nu pot și nu trebuie să spună tot ce le vine la gură sau ce le trece prin cap, fără să își asume și răspunderile ce decurg de aici. Implicit sancțiunile, juridice, administrative sau morale, pe care declarațiile sau acțiunile lor le-ar putea implica.

Adevăruri clare ca lumina zilei, care, în cazul premierului Dacian Cioloș și al guvernului tehnocrat, nu au nici-o șansă să fie respectate.

×