x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Războiul din CSM, faza execuţiilor la comandă. Intră în scenă "coloana a 5-a"

Războiul din CSM, faza execuţiilor la comandă. Intră în scenă "coloana a 5-a"

de Gabriela Ştefan    |    17 Ian 2013   •   17:07

Cei familiarizaţi cu realităţile din sistemul judiciar - a se citi cei care ştiu cum este controlată/manipulată justiţia; ce e cu taberele care se luptă acum în CSM şi care e miza acestei bătălii; cum se obţine o funcţie de conducere la instanţe sau parchete etc. - nu au fost deloc miraţi de spectacolul de circ (bilete gratis, vezi transmisiile live si relatările de pe Facebook) oferit justiţiabililor de cei mai de seamă magistraţi ai ţării. Nu am de gând să comentez aceste aspecte, voi spune doar că mai mare terfelire a imaginii Justiţiei decât au făcut acum unii dintre judecătorii şi procurorii din CSM este greu de imaginat.

Ieri seară însă, Agerpres a publicat o ştire care arată că în acest conflict din Justiţie au fost angrenate forţe exterioare sistemului judiciar. Ţinta: judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, fost preşedinte al acestui for. Concret, agenţia de ştiri ne spune (pe surse) că Horaţius Dumbravă este cercetat de ANI pentru un posibil conflict de interese în materie penală. Judecătorul ar fi pronunţat în 2010 o hotărâre prin care a anulat un act de constatare emis de ANI, referitor la un rector. Iar ANI zice că Dumbravă trebuia să se abţină şi să nu judece pentru că fusese asistent universitar la aceeasi universitate cu rectorul.

La prima vedere, ar parea ca este vorba de o razbunare a ANI (o institutie pricinoasă şi fără simţul umorului în relaţia cu presa, ca să nu mai vorbim de lipsa totală de transparenţă), care s-a supărat pe Dumbravă pentru că a ruşinat-o în instanţă şi i-a anulat actul de constatare. În realitate, ANI, o veritabilă coloană a 5-a (prietenii dar şi duşmanii ştiu de ce şi pentru cine), intervine într-un moment cel puţin ciudat: la trei ani după ce Dumbravă a comis conflictul de interese şi exact după ce acesta a ieşit public cu declaraţii împotriva actualei conduceri a CSM. ANI va spune, probabil, că dosarul era deschis de mai multă vreme, dar nu va putea explica de ce abia acum a "transpirat" informaţia.

Şi cum coincidenţele sunt prea multe de la o vreme, aş spune că, mai curând, războiul din CSM a intrat în faza execuţiilor la comandă. Ieri, a fost rândul judecătorului Horaţius Dumbravă, care a ieşit din front şi, ca atare, trebuia "calmat". Nu ştim însă cui îi va veni rândul mâine. Care membru CSM, judecător sau procuror, va fi citat pe la ANI, pe la Parchet, pe la Inspecţia Judiciară, pentru fapte petrecute acum câţiva ani. Un procuror din vechea gardă spunea, la o şedinţă CSM de acum câţiva ani, că dosarele se fac şi ca să fie, că nu se ştie niciodată când e nevoie de ele şi trebuie să le scoţi. Aşa şi cu dosarul domnului Dumbravă: poate că ANI are dreptate, poate că o fi comis conflictul, dar de ce sa vina cu povestea asta veche de trei ani taman acum, când CSM-ul e un butoi cu pulbere iar instanţele din ţară s-au răsculat şi vor să-şi dea jos reprezentanţii din CSM?
 

×
Subiecte în articol: horatius dumbrava ani CSM