x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iată omul care vine la Cotroceni

Iată omul care vine la Cotroceni

23 Mar 2009   •   00:00

A fost dintotdeauna o promisiune. În primul rînd pentru liberali şi apoi pentru clasa politică. Am putea spune că n-a dezamăgit, dar nici nu a confirmat.



Ba chiar a fost o perioadă cînd n-a prea existat pe scena politică. Fie că a vrut, făcînd deliberat un pas înapoi, fie că n-a mai avut nimic de spus, şi atunci nu s-a mai auzit. În ultimii ani însă, vocea lui a devenit din ce în ce mai clară, mai limpede şi mai puternică. Nu era altul, era acelaşi, dar mult mai bine articulat, mai credibil, mai convingător şi, poate cel mai important lucru, l-am văzut cum şi-a redescoperit vocaţia de om politic.

A devenit aproape fără să ne dăm seama un lider. Discursurile lui, fie din Parlament, fie din altă parte, au atras atenţia, multe dintre ele devenind memorabile. Crin Antonescu este liderul politic al unei Românii aflate în devălmăşie şi în criză, liderul care n-a apărut peste noapte, n-a fost inventat de nu ştiu ce conspiraţie sau făcătură politică, el nu este nici măcar rezultatul unei experienţe de laborator, cum nu este nici măcar produsul vreunei companii şi campanii de marketing. Crin Antonescu a devenit ceea ce este astăzi.

Cîştigarea şefiei Partidului Naţional Liberal este un eveniment care ţine tot de devenirea sa politică. Nu şi-a forţat destinul său de pînă acum, n-a avut salturi înainte sau înapoi, cariera sa a curs fără lovituri de vreun fel, împlinirea sa politică a venit de la sine. Ceea ce surprinde la el sînt lucruri care ţin mai degrabă de normalitate, decît de vreun fenomen. Nici n-a pozat pînă acum în vreo stea a politicii româneşti şi cu atît mai puţin în omul providenţial.

Dacă n-aş fi ziarist, aş fi entuziasmat. Da, Crin Antonescu entuziasmează. Există deja oameni care-l văd capabil să schimbe România, adică mai mult decît un candidat la Preşedinţie. Sîmbătă seară, un moderator de televiziune încerca să-l pună în dificultate prin "superioritatea" sa şi stilul inchizitorial care ţine mai degrabă de miliţia şi secolul trecut.

Crin Antonescu răspundea de parcă moderatorul nici nu era acolo, sinceritatea sa, răspunsurile sale, exacte şi clare, discursul său îl transformaseră pe moderator într-un copil de bile. Crin Antonescu este primul produs adevărat al celor douăzeci de ani de tranziţie politică şi libertate. Nu este Barack Obama al României. Este Crin Antonescu al României. Istoria a făcut ca el să încheie un ciclu de douăzeci de ani. De-acum el poate spune: "Vin la Preşedinţie, vin la Cotroceni!". Chiar dacă drumul pînă acolo este foarte, foarte greu şi foarte lung.

×
Subiecte în articol: editorial crin antonescu