x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Îl îmbrobodesc generalii şi pe ministrul Rus?

Îl îmbrobodesc generalii şi pe ministrul Rus?

de Petru Calapodescu    |    29 Mai 2012   •   11:46
De catva timp, televiziunile si ziarele abunda de stiri din cele mai negre. Impuscaturi in plina strada, masacre cum e cel de la Perla, incendieri si asasinate ce par a fi la comanda, talharii si alte acte de maxima violenta, interlopi pe care politia, vezi circul cu disparitia Camatarilor, nu stie de unde sa-i salte, toate astea au indus publicului o stare de nesiguranta, dar si de vadita nemultumire fata de autoritati.Ceea ce l-a determinat pe noul premier Ponta si pe ministrul de interne Ioan Rus sa ceara de urgenta un raport asupra starii infractionale, cu accent in privinta celor urmariti pentru fapte grave, dar de negasit spre a fi dusi dupa gratii.
Si sa vezi minune! In doar doua zile, pe masa primului ministru s-a si aflat raportul cu pricina. Cat de serioasa a fost analiza, e de discutat, seamana mai mult cu o descarcare de date aflate deja in calculator.Oricum, am aflat ca bantuie in libertate nu mai putin de 5.000 de infractori periculosi si dati in urmarire. Pe care, insa, Politia nu-i dibuie nici acasa, nici prin Interpol. Dar, ca sa nu credem ca oamenii dorm in uniforma, mai aflam ca zilnic sunt depistati 15-20 de astfel de indivizi. Daca ar fi asa, ar insemna ca in nici un an s-ar fi epuizat stocul de mandate. Avem de-a face cu o gogoasa, in statistica fiind inclusi ca "depistati" si condamnatii care s-au prezentat singuri, dupa sentinta, sa-si ispaseasca pedeapsa.
5.000 de infractori periculosi (criminali, talhari, violatori, spargatori), care haladuiesc prin orase, fiind gata sa recidiveze, e un motiv de maxima ingrijorare. Deoportriva, insa, este si un semn de intrebare asupra eficientei Politiei judiciare, care s-a lasat pe tanjala. Mai este si o consecinta a unei atmosfere neprofesioniste din Ministerul de Interne, care, condus ani in sir de ministri preocupati mai mult de sforarii politice, a devenit un club al generalilor si chestorilor instelati cu nemiluita la Cotroceni si pocnind din calcaie la alte comandamente decat cele profesionale. Ceea ce a infestat si atmosfera din structurile teritoariale, unde adesea promovarea a fost conditionata de obedienta, nu de competenta. O politica de resurse umane stupida si paguboasa a indepartat treptat profesionistii, iar practica incadrarilor directe, din civilie, fara pregatire specifica, a amicilor si cimotiilor a blocat locurile in schema in care n-au mai incaput tocmai absolventii scolilor de subofiteri si ai Academiei de politie.
Bomboana pe aceasta coliva nefiarta o pune, de mai multi ani, o prevedere care scoate din sistem si trimite in rezerva, la 55 de ani, specialisti reputati, profesionisti de marca, ajunsi la apogeul carierei si care abia acum ar fi putut transmite o experienta valoroasa, ar fi putut forma generatii de politisti competenti. Asa cum au facut, la vremea lor, pana au fost absurd expediati la vatra, in plina putere de munca, judiciarisi de legenda ca Mihai Irimia, Manon Florescu, Mihai Vasiliu "Sarpele cu ochelari", Badescu si nu doar ei - unul din "ucenicii" lor, actualul sef al Politiei Capitalei, Lucian Guran, stie bine ce spun - care, fara computere, cunosteau interlopii pana la a saptea spita si ii gaseau si in gaura de sarpe. Ba chiar, cand auzeau ca sunt cautati, infractori cu state vechi veneau singuri...
Daca vrea sa recredibilizeze structurile Ministerului de Interne, daca vrea sa nu fie imbrobodit de ciupercaria de firetati, apoi ministrul Ioan Rus ar trebui sa inceapa cu evaluarea profesionala din varful piramidei, din cladirea unde-si are biroul, ca si de la nivelul sefilor de inspectorate de politie (unii fac si acum jocuri electorale) sau de jandarmi. Impunandu-le sa alerge dupa hoti si criminali, nu dupa adversari politici.

×
Subiecte în articol: editorial