x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Impactul negativ al românilor asupra Statului

Impactul negativ al românilor asupra Statului

de Adrian Cercelescu    |    04 Dec 2011   •   13:36

In ziua in care presedintele Senatului o s-o tina pe genunchi pe presedinta Camerei, Boc ne va explica in termeni macroeconomici ca tara a economisit un scaun, un microfon si juma de metru de masa – banii urmand sa fie dirijati spre investitii. Nu am pretentia ca aberez din propria imaginatie, pentru ca Guvernul da putine sanse fictiunii speculative originale: cum i se-arata, cum publica un proiect de lege. Deci, recunosc ca m-am inspirat din motivatia Ministerului Internelor pentru comasarea alegerilor locale si generale, care incepe asa: "Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor (...)'.

Pai, era si normal sa se ajunga aici. Guvernul a constatat succesiv impactul negativ al costurilor salariilor noastre asupra bugetului sau, apoi catastrofa financiara a mentinerii populatiei in viata prin intermediul spitalului, dupa care risipa incredibila din scolile de ratat bacul. S-a ajuns la impactul negativ al Justitiei, care face dreptate dupa lege si nu dupa fisc. Ce urmeaza firesc? O lovitura la temelia tuturor relelor.

Cine umbla la alegeri, umbla la esenta democratiei. Dar degeaba miauna Opozitia, pentru ca guvernul a facut o constatare contabila de bun simt: democratia e scumpa. Ce-au propus acum, cu comasarea, inca mai merge. Adica, in cel mai rau caz te poti trezi cu tabloul de la inceput: doi presedinti pe un scaun (fara a pune la socoteala si primarul din Pielesti – ajuns in prezidiu dupa incurcarea buletinelor de locale, de judetene, de senatori, de deputati, de mama dracu). Avem noroc ca ne-am facut si noi UE, dar cine stie ce se poate intampla - si o data constatam ca i-am ales pe viata. Aritmetica nu minte: dictatura e mai ieftina.

Din punct de vedere politic, sa spui ca faci economie la alegeri este, evident, o tampenie. Ce inseamna in Romania 22 de milioane economisite, cand astia nu sunt nici banii de seminte ai unui primar de sector – daca ii vine a creste iarba si bibilici exotice. Sunt o scumpire neprevazuta de teleferic orasenesc sau de sala sporturilor cu podea plianta. Cum spunea un om din administratie (in transcrierea interceptarilor DNA), pentru suma asta unii nici nu s-ar da jos din pat. Te si miri cat s-a devalorizat democratia romaneasca, in doar 22 de ani.

×