x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale In cazul Trasculescu, PDL a gresit

In cazul Trasculescu, PDL a gresit

de Sorin Roşca Stănescu    |    12 Noi 2012   •   14:34

Imi recunosc ignoranta. Abia ieri am aflat, pentru prima data, despre Alin Trasculescu, parlamentarul PDL acuzat de DNA de fapte de coruptie. Savarsite cu reprezentanti ai institutiei conduse de Elena Udrea pana la rasturnarea ultimului Guvern Boc. DNA pretinde ca l-a prins in flagrant cand incasa una dintre transele de bani care reprezinta mita pentru traficul de influenta pe care l-ar fi facut. Daca asa stau lucrurile sau nu, daca acest demnitar PDL este sau nu vinovat va stabili instanta. Pana atunci, iata, se solicita acceptul Parlamentului pentru eventuala lui arestare ori perchezitionare la domiciliu. Tocmai din acest motiv, am decis sa-i consacru aceasta analiza. Cum se pozitioneaza partidele?
   
PDL, deghizat in ARD, a declarat, prin vocea lui Vasile Blaga, fara echivoc, ca parlamentarii sai se prezinta in par la Parlament pentru a vota aprobarea solicitarii procurorului general. Functie detinuta provizoriu, si sper cat se poate de temporar, de Daniel Morar. USL, prin intermediul lui Victor Ponta, afirma ca documentele venite de la Parchet urmeaza sa fie analizate temeinic. De catre specialistii din Comisia juridica, urmand ca abia apoi sa se ia o decizie. S-a inversat cumva axa Pamantului? Cum poate fi explicat acest aparent paradox, prin care PDL isi ia instantaneu mana de pe omul sau, care, culmea, a mai fost si validat de catre Comisia de Integritate a doamnei Macovei, in timp ce adversarul politic al acestui partid, USL, lasa impresia ca ezita in a lua o atitudine transanta?
   
Sa fie PDL un partid fara mila cu cei corupti sau cu pretinsii corupti, asa cum lasa impresia? Si sa fie USL o alianta care incearca sa puna bete in roate procurorilor pentru a-i apara pe infractori? Un naiv chiar ar putea sa-si imagineze acest lucru. Si, evident, nu ma refer aici la rauvoitori. Numai ca, asa cum voi argumenta in cele ce urmeaza, realitatea este radical diferita de un asemenea scenariu. PDL isi demonstreaza, inca o data, dispretul fata de respectarea Constitutiei, a legilor statului, a puterii celei mai reprezentative din stat, care este cea legislativa, si nu mai putin de drepturile si libertatile fundamentale ale omului. In timp ce USL semnalizeaza contrariul. Iata de ce.
   
Legile care ne carmuiesc sunt clare. Orice persoana care nu a fost condamnata definitiv si irevocabil trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Din aceasta categorie fac parte si parlamentarii. Inclusiv cei de la PDL. In al doilea rand, tot in lege scrie ca Parlamentul analizeaza solicitarea procurorilor si probele prezentate de acestia in comisiile sale de specialitate, dupa care concluziile sunt prezentate plenului Parlamentului, care are astfel posibilitatea sa ia o decizie. Daca din dosar rezulta ca este cazul sa fie aprobata solicitarea procurorilor, plenul Parlamentului va decide acest lucru. Daca probele nu sunt convingatoare, plenul are posibilitatea sa-si dea un verdict negativ. Parlamentul Romaniei nu este un primitor distribuitor. Trecerea unei asemenea solicitari prin Parlament nu este o simpla formalitate. Iata de ce PDL greseste.

Sursa: CorectNews

×