x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale În ce lume vom trăi?

În ce lume vom trăi?

de Daniel Apostol    |    14 Mar 2022   •   07:55
În ce lume vom trăi?

Invadarea Ucrainei schimbă totul. De la explicația rusească a termenului „invazie” („operațiune specială” precedată de „exerciții militare”), până la aruncarea cu 70 de ani în urmă a întregii Europe. Și până la prăbușirea unor economii naționale.

Atacul rus asupra Ucrainei a încheiat ordinea europeană așa cum a fost ea consacrată în Actul final de la Helsinki din 1975, potrivit căruia principiul central al păcii europene era, până mai ieri, integritatea teritorială a fiecărui stat.

În pofida Acordurilor de la Helsinki, trăim azi cele mai întunecate zile ale Europei de după Al Doilea Război Mondial. Ordinea de după Primul Război Rece este spulberată de Putin. Tocmai a răsturnat status-quo-ul european, a ridicat A Doua Cortină de Fier, iar revizionismul dorit de el este direcția principală pe care mărșăluiește Kremlinul, cu și fără „operațiuni speciale” în Ucraina sau în altă parte.

Ștefan Lehne – expert pe politici externe ale Uniunii Europene – susține că „era dividendului păcii s-a încheiat cu siguranță” și cel puțin pentru moment, UE și-a depășit diviziunile de lungă durată în abordarea sa față de Rusia. Potrivit lui Lehne, UE va necesita „un salt cuantic” către o mai mare unitate, solidaritate și determinare. Iar vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell spune că am asistat „la nașterea tardivă a unei Europe geopolitice”. Ani de zile europenii au dezbătut cum poate fi făcută UE mai solidă și mai conștientă de securitate, iar ultimele săptămâni au făcut progrese pe care nu le-au făcut în toți acești ani. Sarcina de bază pentru „Europa geopolitică” – spune Borrell – este simplă: mai întâi să asigurăm o Ucraina liberă și apoi să restabilim pacea și securitatea pe continentul nostru. Redactorul-șef al Strategic Europe, Judt Dempsey, consideră că invazia Rusiei în Ucraina semnifică și sfârșitul amăgirii germane: „ostpolitik”, politica specială a Germaniei față de Rusia s-a încheiat, convingerea că relația economică, comercială și politică de decenii a Germaniei cu Moscova va duce la modernizarea Rusiei a fost dezmințită.

Este prea devreme să ne imaginăm cum va arăta viitorul Europei în timp ce prezentul este aruncat pe frontul din Ucraina.

Potrivit analistului EIU Agathe Demarais, „Ucraina și Rusia vor experimenta recesiuni puternice în acest an”. Dar pe „frontul prețurilor mari” se va regăsi tot estul Europei, în timp ce întreaga UE va traversa „un șoc energetic, al lanțului de aprovizionare și al comerțului”. Mai mult, Bloomberg trage cu o concluzie pesimistă: în criza care se profilează, foarte mulți oameni vor fi afectați de foamete.

În ce lume vom trăi? Al Doilea Război Rece, probabil. Și am sentimentul că va fi și lumea prețurilor insuportabil de mari de dincolo și de dincoace de A Doua Cortină de Fier.

×