x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale În plină furtună emoţională

În plină furtună emoţională

de Roxana Jianu    |    04 Feb 2011   •   09:30
În plină furtună emoţională
Sursa foto: Arhiva personală/

149929-pt-dum-pag-26.jpgExistă oameni norocoşi şi oameni pe care norocul nu a ştiut unde să-i gă­sească. Sau oameni buni şi oameni răi. Sau oameni aflaţi la locul potrivit, în mo­mentul potrivit şi oa­meni care... suferă în urma acestora. De ce sunt părinţii vi­tregi atât de... vitregi?

Să devii părinte vitreg este o provocare, o încercare destul de dificilă. Cu puţin noroc, acest stereotip poate fi bătut. Până acolo, să discutăm despre lupta dintre părinte natural-copil-părinte vitreg. Există o valoare a cuvântului „vitreg”, care e sinonimă cu hain, potrivnic, plin de obstacole. Cealaltă se referă la părintele care nu este rudă de sânge. Pornind de la primul sens, încă de la început ni se face cunoscut faptul că o astfel de persoană este un fel de „a cincea roată a maşinii”.

Cunoaştem cazul şi din poveştile „Albă ca Zăpada”, „Cenuşăreasa”, în care mama vitregă îi oprimă copiii soţului din prima căsătorie, îi batjocoreşte, le doreşte moartea ş.a. Întrebarea este: de ce o tratează astfel pe cea care nu îi este fiică? Cum poate cineva să fie într-un anume fel cu unele persoane şi total altfel cu restul? La urma urmei, e vorba despre un copil nevinovat, născut nu la comanda sa.

Se ştie cum ajung copiii să aibă un părinte vitreg. În urma decesului / divorţului, copilul rămâne cu un părinte, care fie alege să îşi păstreze această poziţie, fie se recăsătoreşte. În urma căsătoriei, pot rezulta alţi copii, care devin fraţi şi surori vitrege. Având în comun doar unul dintre părinţi, intervine gelozia. Fiecare luptă pentru supremaţie în viaţa părintelui „bun”. Dar când, sub acelaşi acoperiş, unul îi are de partea sa pe mama şi pe tata, iar celălalt e doar rudă de sânge cu unul, bătălia este pierdută pentru cel din urmă. Asupra lui planează o vinovăţie care nu-i aparţine, un sentiment al excluderii că nu-şi găseşte locul într-o familie deja formată. Gândul că e un străin în casa care nu demult era primitoare devine o realitate brutală în care ar vrea să nu creadă. În plină furtună emoţională, iubirea, optimismul, fericirea se transformă într-o limbă la care renunţase...

În relaţia copil-părinte vitreg, compararea între copii, falsitatea (părintele nelegitim vrea să intre în graţiile celui mic de faţă cu partenerul, iar în lipsa acestuia porneşte un război exagerat), nedreptatea şi răzbunarea, concurenţa sunt lovituri transformate în picături de sânge ce se scurg din sufletul puiului prins la mijloc... Toate contribuie la „buna” dezvoltare a sa.

„Relaţia mea cu tatăl vitreg a fost un eşec total, deşi am încercat să fie bine, atât cât puteam eu la vârsta de 11 ani. Între timp a apărut şi o fată, sora mea vitregă. Deşi părinţii făceau diferenţe MARI între mine şi ea, nu pe ea am considerat-o vinovată. Cert e că mama mea a pus mai presus de mine relaţia ei cu noul tată şi n-am s-o pot ierta vreodată pentru asta!”, este cazul Marianei. Ca ea se simt mulţi copii. De ce vechea familie solidă, acea formă socială de bază, poate lua aspectul unei lupte pentru supravieţuire? Există ceva mai valoros decât frumuseţea şi puritatea unor soţi uniţi pe viaţă care-şi iubesc copiii? Nu ne mai dorim să adăugăm în albumul vieţii fotografii şi amintiri unice cu FAMILIA? Amprentele divorţului? Data viitoare.

×
Subiecte în articol: editorial