Dar invazia rusă a Ucrainei a aruncat în aer toate perspectivele de redresare a economiei globale, fiind totodată principalul factor de frânare brutală a creșterii economice globale prognozată în acest an. Războiul a provocat instabilitatea cursului de schimb și scumpirea accelerată a mărfurilor, mai ales a alimentelor și combustibililor.
Inflația a sfidat așteptările tuturor, iar presiunea suplimentară a prețurilor mari amenință cu o încetinire a creșterii mai accentuată decât se aștepta inițial.
Pericolul este mai ridicat pentru țările în curs de dezvoltare, pentru că depind mai mult de importurile de alimente și combustibili. Prețurile foarte mari amenință mijloacele de trai, alungă investițiile și sporesc deficitele (deopotrivă deficitele comerciale și bugetare). Economiștii UNCTAD arată că unele țări pot cădea într-o spirală descendentă de insolvență și recesiune.
Perspectivele de creștere globală pentru 2022 vor fi afectate de riscurile de scădere atât pentru cerere, cât și pentru ofertă, rău agravate de războiul din Ucraina.
Cei mai mulți economiști vorbesc acum de încetinirea brutală a creșterii economiei globale, cu o stare generală de rău social care se răspândește deja.
Lumea va vedea multe țări în curs de dezvoltare pierzând și mai mult teren în fața țărilor avansate, în timp ce vulnerabilitatea lor la șocuri va fi accentuată de tensiunile geopolitice în creștere și de incertitudinea economică adâncă.
Și pentru România, economiștii văd dubla amenințare: încetinirea semnificativă a creșterii și deteriorarea perspectivelor inflaționiste. Analiștii OTP Bank arată că recuperarea economică va încetini substanțial în 2022, deoarece creșterea PIB-ului este previzionată să rămână sub 2% în acest an, pe măsură ce inflația erodează veniturile reale, politica monetară se va înăspri și problemele lanțului de aprovizionare s-ar putea dezvolta în continuare.
Perspectivele de creștere economică ale României pentru acest an vor fi sub medie în comparație cu alte economii din regiune, în timp ce nevoia de consolidare fiscală este mai acută decât în alte țări din CEE, din cauza faptului că România se află în procedura de deficit excesiv.
Economia va suferi astfel o „creștere accentuată a încetinirii creșterii economice”. Cât de accentuată va fi această frânare a economiei, rămâne de văzut.