x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Încoronatul şi încornoratul

Încoronatul şi încornoratul

de Sorin Roşca Stănescu    |    15 Oct 2012   •   14:28

Se implinesc 90 de ani de cand Regele Ferdinand si-a pus pe cap coroana de otel. Au urmat Reintregirii Neamului mai multe decenii de democratie, de prosperitate si de demnitate pentru romani. La Alba Iulia, se sarbatoreste azi marele eveniment. Al incoronatului. Al unuia dintre eroii Romaniei. La Bucuresti, un alt personaj, pus in mod straniu in fruntea romanilor, isi traieste agonia politica. Intre Regele Ferdinand si Traian Basescu este o veritabila prapastie istorica. Primul traieste dupa moarte, numele lui ramand in posteritate inscris cu litere de aur, cel de-al doilea este un mort viu. Un cadavru politic. Un individ refuzat de romani chiar si in timpul vietii sale. Si instalat, printr-o jonglerie, la Cotroceni, pe post de guvernator. Un uzurpator.

Curtea Constitutionala a Romaniei, nu toata, ci acea curte alcatuita din 5 judecatori politici, consacra republica prezidentiala. In loc sa pazeasca o constitutie, o schimba. O perverteste. Oferindu-i presedintelui demis politic prerogative, pe care de fapt nu le-a avut niciodata. In acest fel, iata, Traian Basescu dupa ce de facto a pus mana, sub marioneta Boc, pe parghiile politicii externe romanesti, acum, gratie CCR, el conduce diplomatia de la Bucuresti de iure. Prin pervertirea Constitutiei.

Si ce face guvernatorul in aceasta calitate? Se duce tocmai in Turkmenistan. Intr-o dictatura. Intr-un stat in care niciun presedinte democrat nu indrazneste sa calce pentru a nu-si atrage oprobriul public. Si ce poate sa faca acolo Traian Basescu? Sa incheie vreun parteneriat strategic? Politic? Militar? Sau sa discute despre resursele acelei tari bogata in hidrocarburi si modul in care Romania, sa spunem, ar putea beneficia de ele? Evident, misiunea sa acolo, misiune pe care si-a luat-o singur intr-unul din atat de rarele state care il invita, s-a vrut de natura economica. Numai ca la guvernare se afla USL. Cu care el, Basescu, nu ar avea cum sa coabiteze. Si atunci intelegerile care ar fi putut fi convenite cu presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov sunt doar de tip vazduhist. Care nu sunt urmate de nimic cat de cat concret. O simpla pantomima.

Am dat acest exemplu, ultimul, pentru a ma face mai usor inteles. Atunci cand afirm ca, in acest moment, rolul pe care-l joaca Traian Basescu in calitate de guvernator, sustinut din greseala sau in mod rau intentionat de cativa lideri populari europeni, este doar de teatru politic. Tinut intre ferestre, Traian Basescu nu poate decat cel mult sa faca rau Guvernului USL, sa-l incurce, sa-l puna in posturi jenante si sa-l denigreze.

Se cuvine in aceasta zi, in care marcam 90 de ani de la incoronarea Regelui Ferdinand, sa ne mai punem o data intrebarea de ce Traian Basescu, cel care si-a scarbit intr-o asemenea masura concetatenii, incat acestia i-au spus pleaca in cel mai masiv vot dat vreodata pentru sau impotriva unui lider politic, s-a exprimat de atatea ori injurios la adresa monarhilor romani. Si de ce a faptuit atat de multe gesturi ostile in raport cu Majestatea Sa Regele Mihai. Si, in fine, de ce in timp ce il jigneste pe autenticul Rege al Romaniei, singura personalitate in viata de prim rang a evenimentelor care au zguduit lumea in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acelasi Traian Basescu cultiva doi falsi regi. Regele Cioaba si Paul de Romania. Cu care de altfel s-a si inrudit. Raspunsul scurt e urmatorul: Traian Basescu este un incornorat.

Sursa: CorectNews

×