Aseară, printre invitații de marcă la recepția organizată de Administrația Prezidențială cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, s-a aflat Adrian Năstase. Fapt consemnat de mai toate canalele de presă împreună cu imaginile de rigoare. Nu numai consemnat, ci și interpretat în diverse tonalități și în termenii pe care comentatorii i-au considerat adecvați pentru a-și exprima surpriza pe care le-a pricinuit-o evenimentul. Evident, o surpriză mai mult sau mai puțin plăcută.
Din respect pentru sărbătoarea noastră națională și a evenimentului de aseară, mă voi referi, în aceste notații, numai și numai la acele comentarii, pro sau contra, care au păstrat un ton civilizat, decent. Din aceleași considerente nici nu voi stărui asupra ieșirii hormonale a lui Mălin Bot, care taxează invitarea lui Adrian Năstase la recepție drept ,,schizofrenie politică’’.Alegație pe care o socotesc o perfectă confirmare a maximei lui Buffon ,,stilul este omul’’. La rândul ei, propaganda de campanie ,,cu Iohannis în suflet’’ s-a mobilizat pe mai multe fronturi , pozițiile militanților variind de la a demonstra cât de tolerant și de fără resentimente este reinvestitul chiriaș din Dealul Cotrocenilor, care recunoaște și apreciază meritele primului ministru în mandatul căruia țara noastră a purtat și a finalizat cu succes negocierile pentru a deveni membră a Uniunii Europene, până la a ne spune că idolul lor, personal și de grup, nu a avut ce face și a trebuit să îl invite și pe Adrian Năstase întrucât era deținător al Ordinului Național ,,Steaua României în grad de Mare Cruce, ceea ce atrage automat și invitarea sa. Iar, ca să fie tacâmul complet, pe unele canale social media am citit părerea că, mare maestru al combinațiilor fiind, Klaus Iohannis l-a invitat la recepție pe fostul președinte și premier al PSD numai așa de-al naibii, ca să bage bățul într-un anumit gard din Șoseaua Kiseleff.Adică le sediul central al PSD, partid care, și așa, se confruntă cu ceva probleme interne.
Firește, pentru a avea o corectă înțelegere a motivelor invitării lui Adrian Năstase la recepție , respectiv a celor care l-au determinat să dea curs invitației, ar trebui să mergem direct la surse. Adică să vedem ce declară atât cel invitat cât și cei din partea cărora a venit invitația. De pildă,Adrian Năstase, incontestabil om politic și diplomat de excepție, gândește aceste lucruri sub semnul coabitării, noțiune –cheie în arhitectura unui stat democratic, modern. Mai mult, domnia sa dă noțiunii de ,,coabitare’’ un sens mai larg și mai complex care include nu numai coabitarea Președintelui, în cazul de față, Klaus Iohannis, cu un guvern din altă familie politică, dar și ,,o relație civilizată între președinte și principalele partide de opoziție’’. ,,Cu condiția- își nuanțează Adrian Năstase afirmația- ca Iohannis să renunțe la retorica de campanie privitoare la PSD’’. Conchizând:,,Vom vedea mai departe…’’
Cu siguranță, cele trei puncte de suspensie vizând, în abordarea lui Adrian Năstase, un orizont de așteptare mediu sau poate mai îndepărtat, așa după cum procedează un adevărat om politic atunci când își tratează interlocutorul cu bună credință și cu toleranță. Numai că -și poate că nu chiar spre surprinderea celor care știu de-acum cu cine au de-a face-, luni dimineața Klaus Iohannis, (zice-se!) amfitrionul recepției de aseară, s-a dus glonț la ședința Biroului Executiv al PNL, unde a ținut o fulminantă expunere din care nu a lipsit această chemare la luptă: ,,PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial’’. De unde derivă, în mod firesc și necesar, obligația PNL de a face demersuri pentru ca, până la finele anului 2020, ,,România să nu mai aibă PSD la conducerea statului’’. Punct!
Fie și numai din aceste două ziceri putem să înțelegem, foarte bine, că numai de coabitare cu opoziția nu are chef sau, mai bine spus, nu este capabil Klaus Iohannis! Adevăr pe care sunt convins că îl știe mai bine decât mine și decât foarte mulți dintre noi Adrian Năstase. Și atunci, vă veți întreba, dacă știa acest lucru de ce a mai dat curs invitației și a mers la recepția de la Palatul Cotroceni? Foarte simplu, pentru că, om de bună credință fiind,Adrian Năstase a făcut dovada dublului respect pe care îl poartă atât României și sărbătorii noastre naționale și,în egală măsură,Instituției Președintelui Republicii! După cum cred că și Klaus Iohanis a făcut, în felul său, un gest sincer. Adică unul de imagine. Eventual de știre de primă pagină. Gest pe care, conform clasicei ziceri ,,numim jurnalism ceea ce ne va interesa mâine mai puțin decât azi’’, a ținut, el însuși, să îl arunce în derizoriu după nici 24 de ore.
Atitudine față de care, deloc întâmplător, Adrian Năstase a fost primul care a reacționat, categoric și demn, calificând-o ca ,,o declarație de război împotriva Partidului Social Democrat’’ . Recomandând PSD ,,să lase deoparte orgoliile’’ și își strângă rândurile ,,pentru a găsi cele mai bune formule de a răspunde acestui ,,atac mârșav’’la adresa fundamentelor statului de drept’’.
Avem,așadar, câteva noi și foarte clare motive pentru a ne reaminti că suntem țara care l-a dat culturii europene și universale pe marele psiholog și filosof C.Rădulescu-Motru. Căruia îi aparține distincția între omul politic, pentru care pe primul plan se află interesul colectiv și binele public, și politicianist, pentru care nu contează decât interesul personal și de grup.