Alegerile de la inceputul anului din Grecia au aratat , daca mai era nevoie ,ca tendintele nationaliste din Franta , Marea Britanie si Spania aparute ca rezultat al alegerile pentru Parlamentul European incep usor sa-si faca prezenta si in Balcani.
Austeritatea impusa de criza economica s-a manifestat in zona sud-est europeana mai pregnant decat in restul Europei iar in Grecia a atins apogeul. Aici austeritatea impusa de criza economica si “ incarcata “ de indatorarea catre marile foruri financiare , nu a deschis motorul relansarii economice , dimpotriva a impins populatia spre limita rezistentei .
“ Popularii socialisti utopici” ce formeaza Syriza au simtit acest “ puls “ si au construit un program electoral ,integral populist , castigand alegerile cu promisiunea ca totul va revenii la normalitate. A fost euforia alegerilor, care s-a destramat, dezvaluind incrancenarea dintre datornic si finantator care nu mai accepta amanarea ci respectarea programului de restituire a banilor.
Aceasta situatie, a aruncat tarile din Balcani intr-o zona a nesigurantei si neputintei ,pentru ca vad ca o tara vecina , veche membra UE, se apropie de colaps economic fara perspective prea clare pentru viitor.
Care este principalul pericol prefigurat la “ orizont” ? Pierderea increderii in proiectul European de integrare care nu mai este privit cu acelasi optimism de la inceput .Se pune ,firesc, intrebarea : proiectul a urmarit realizarea unui stat traditional european si a unei uniuni vamale sau o guvernanta supranationala , care sa acopere nationalismul si sa a evite conflictele? Raspunsul il ofera ,partial , situatia actuala, care se confrunta cu neputinta UE pentru gasirea unei solutii capabile sa salveze un stat membru UE de la colapsul economic . Unde sunt planurile integrarii Balcanilor intr-o Europa unita si prospera ? Toate acestea au fost incuiate de noul presedinte al Comisiei Europene , Jean Claude Juncker care la preluarea mandatului , a tinut sa precizeze “ nu va exista nici o extindere in urmatorii cinci ani” . Pentru a incurca si mai mult drumul integrarii, comisarul pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere,Johannes Hahn, declara in timpul vizitelor in regiune ca “ politica de extindere are in continuare prioritate “ . Ce sa inteleaga mai cetatenii Balcanilor? Intr-un context serios ,semnalele de la Bruxelles nu pot crea decat neincredere si euroscepticism . Evolutiile din ultima perioada au crescut sentimentele de retinere fata de o politica de extindere europeana devenita o problema si mai putin un mijloc de dezvoltare economica a intregii Europe.
Pe acest fundal, conflictul dintre SUA,UE si Rusia se strecuara ,incet ,si in Balcani . Ministrul de externe german ,Frank-Walter Steinmeier aprecia in Der Spigel ca rusii “ acorda o importanta strategica mare Balcanilor de Vest” .
Cu o strategie cunoscuta, Rusia incearca sa se consolideze in Balcani pe canale economice . Cu Serbia, are relatii speciale puse in evident cu ocazia ultimei vizite a lui Putin la Belgrad , in Muntenegru o treime din companiile straine sunt detinute de rusi, Bulgaria , membra UE , este dependenta de resursele energetic rusesti in timp ce, restul tarilor balcanice privesc cu un anume interes spre Rusia.
Ce face Europa ? Priveste spre spatiul ucrainian si asteapta ca sanctiunile Vestului sa-si faca efectul si sa oblige Rusia sa se retraga din Ucraina.Din pacate drama din fosta Iugoslavie a fost uitata prea repede iar lectia care trebuia sa fie pilda Europei, este ignorata .
Evenimentele din Balcani au aratat un lucru esential: securitatea Europei nu poate exista fara cea a peninsulei balcanice, iar Rusia stie bine acest lucru. Situatia economica grava a Federatiei Ruse provoaca profunda ingrijorare la Moscova , dar aceasta nu-l impiedica pe presedintele Putin sa pregateasca un plan de control al vecinatatile , in mod deosebit, spatiul Marii Negre si Balcanii .Logica presedintelui rus urmareste construirea unei forte militare puternice care sa permita prezenta Federatiei ,in jocul mondial , in alte conditii.
Daca nu cu mult timp in urma se vorbea despre “ reamenajarea “ Balcanilor , evenimentele actuale impun necesitatea “ reamenajarii “ Europei , de data aceasta mult mai serios si mai sigur ,pentru linistea continentului.