x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Interventie pentru Liban

Interventie pentru Liban

de Radu Tudor    |    10 Aug 2006   •   00:00
Interventie pentru Liban

Pacifistii convinsi, majoritatea avand optiuni politice de stanga, pot avea dreptate oricand. Toata lumea isi doreste pace, nimeni nu vrea moartea unor tineri militari sau a civililor nevinovati din zonele de conflict. Dar oare prin neangajare, prin ignorarea acelei situatii grave, nu contribuim mai mult la cronicizarea conflictului?

Trimitem sau nu trupe romanesti in Liban? O controversa a fost declansata pe aceasta tema. Primul care a lansat dezbaterea a fost presedintele Basescu. Persoana de la capatul de Est al axei Washington-Londra-Bucuresti a precizat in premiera ca Romania are capacitatea de a trimite trupe in Liban. Majoritatea politicienilor au sarit ca arsi. La doar o luna dupa lansarea intr-un mod nefericit a dezbaterii privind retragerea noastra din Irak, vine acum o noua idee de participare.

Paradoxal, ministrul apararii s-a situat de aceeasi parte cu presedintele. Dar razboiul dintre ei continua. Inginerul de la Cugir, aflat in fruntea Armatei, a tras o concluzie de marmota cu IQ 7,62. Daca mergem sub mandat ONU, ne da ONU bani, asa ca putem sa mergem. Pentru un demnitar cu o functie atat de importanta in ierarhia politica a oricarui stat, reactia este uluitoare. Nu conteaza atat viata militarilor romani sau interesele politice si eventual economice pe care tara noastra le are in Orientul Mijlociu. Conteaza banii si atat… Ma intreb, a cata oara, cu ce o fi gresit o institutie atat de populara in randul romanilor, precum armata, sa fie condusa de un asemenea individ.

Pacifistii convinsi, majoritatea avand optiuni politice de stanga, pot avea dreptate oricand. Toata lumea isi doreste pace, nimeni nu vrea moartea unor tineri militari sau a civililor nevinovati din zonele de conflict. Dar oare prin neangajare, prin ignorarea acelei situatii grave, nu contribuim mai mult la cronicizarea conflictului?

Romania are zeci de mii de cetateni la munca in Israel. Avem legaturi politice si economice privilegiate cu guvernul de la Tel Aviv. Sunt enorm de multi evrei de origine romana in acea tara. Israelul a anuntat ca va inceta operatiunile militare in cazul prezentei unei forte tampon, creata de ONU, in zona de granita cu Liban.

Dupa asasinarea lui Rafik Hariri, cel mai popular om politic libanez, Libanul a cazut din nou prada haosului. Cercurile fundamentaliste, care au trait din terorism si jihad timp de 25 de ani, nu agreau ideea unui Liban stabil si prosper. Ce sa faca Hezbollah daca e pace in Liban? La ultimele alegeri au primit 12 locuri in parlament din peste 100. Nu era suficient pentru fundamentalistii siiti sustinuti ideologic, financiar si militar de la Teheran si Damasc. Rachetele Katiusa si rapirea soldatilor israelieni au declansat furia evreilor. Poate Tahalul a exagerat in reactia sa. Mortile nevinovate dintr-o confruntare se intorc impotriva ta. Armata israeliana trebuie sa loveasca dur si precis doar locatiile ce apartin suta la suta adversarului, Hezbollah.

Singura institutie ce poate aduce pacea este doar ONU. Desfasurand trupe de mentinere a pacii pe 20 de kilometri la granita comuna Israel-Liban, se pune capat conflictului. Natiunile Unite vor ajuta astfel si impotentul guvern libanez, prins in clestele disputelor inter-religioase, a amenintarii permanente din partea Hezbollah si a Siriei. Daca guvernul de la Beirut avea capacitatea sa implementeze Rezolutia 1559 a Consiliului de Securitate, in care se prevede dezarmarea si dizolvarea tuturor militiilor libaneze, nu se mai ajungea aici.

Solutia e interventia trupelor de pace ONU. Tara noastra a votat in septembrie 2004 pentru Rezolutia 1559, initiata de Franta si SUA. Legitimitate internationala exista. Ramane sa decidem daca participam cu trupe, alaturi de o viitoare forta internationala.

Sper ca Romania a scapat de complexul de tara mica si saraca. Pe care o apuca nevoia de a merge la buda chiar atunci cand se iau la masa decizii importante. Daca e asa, ramanem doar cu ce producem la momentul decizional.

×
Subiecte în articol: editorial liban