x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intre starleta si barbat de stat

Intre starleta si barbat de stat

de Ion Cristoiu    |    14 Feb 2007   •   00:00
Intre starleta si barbat de stat

Cum spuneam, Traian Basescu e imprevizibil. Nu-i exclus ca, dupa ce a lasat sa se inteleaga ca va veni in Parlament cu sabia, sa ne pomenim cu un Traian Basescu tinand in maini ramura de maslin. Ar fi o stralucita dovada ca Traian Basescu stie sa fie si un barbat de stat cand imprejurarile o cer. Da, dar in acest caz va pierde urieseste in obsesia sa de starleta de telenovela.

Pe fondul tensiunii ajunse la paroxism dintre Presedinte si Parlament s-a declansat in aceste zile o cursa contracronometru de raspunsuri la intrebarea: Ce se va intampla miercuri, 14 februarie 2007, in Parlament, cand Traian Basescu isi va tine Mesajul?
Dat fiind ca joi, 8 februarie 2007, Birourile reunite ale celor doua Camere i-au cerut lui Traian Basescu sa-si ceara scuze pentru catalogarea Parlamentului drept o fabrica de legi in favoarea "infractorilor politici", multi analisti si politicieni cred ca presedintele va raspunde solicitarii celor doua conduceri ale Camerelor.
Si s-a avansat astfel ipoteza unui Traian Basescu venind spasit in fata Parlamentului si cerandu-si scuze mai mult sau mai putin voalat. Ca un elev clapaug dirigintelui caruia i-a pus pioneze sub fund.
De luni s-au pus in miscare, potrivit anuntului facut de PSD, procedurile pentru initiativa de suspendare.
Cum votul in chestiunea suspendarii va fi dat de Parlament, sunt si unii (e drept, putini) care sustin ca Traian Basescu va incerca o tentativa de reconciliere cu alesii poporului.

Traian Basescu e imprevizibilitatea intruchipata. Asta a facut ca, desi intors pe toate fetele, binecuvantat cu ipoteze, gestul prezidential sa ramana mai departe sub semnul enigmei.
Pana cand presedintele nu-si va tine Discursul sau, poate, pana cand domnia sa, avand mila de noi, muritorii, care nu comunicam cu Poporul si nu suntem Stejarul din Scornicesti, ne va spune cate ceva, nu cutezam a ne da cu presupusul.
Asta nu inseamna ca vom ezita sa reamintim un amanunt care a scapat multor politicieni si analisti:
Despre intentia de a se adresa Parlamentului cu un Mesaj a vorbit Traian Basescu la interviul de trista amintire dat Rodicai Culcer pe TVR, in seara lui 22 ianuarie 2007.

Moderatoarea aduce mieros vorba despre biletelul invocat de Elena Udrea la Sinteza Zilei de la Antena 3, din 11 ianuarie 2007, confirmat si intarit de Traian Basescu printr-o Declaratie solemna. Presedintele marturiseste ca intentiona sa se adreseze Parlamentului la inceputul noii sesiuni, pentru a atentiona "cu exemple ca n-am schimbat nimic fata de sistemul perpetuat, doar l-am preluat, l-am perpetuat". Unul dintre exemple urma sa fie povestea cu biletelul lui Tariceanu. Desi recursul la memorie exersat de Elena Udrea a deconspirat unul dintre exemple, Traian Basescu anunta ca va merge in Parlament pentru a denunta "cum se fac interventii si, uneori, cum se fac interventii in Justitie si sa atentionez Parlamentul, asa cum am facut-o si anul trecut".
Daca Traian Basescu, intr-adevar, si-a anuntat Mesajul inca din 22 ianuarie 2007, atunci miercuri, 14 februarie 2007, trebuie sa ne asteptam la un Rechizitoriu al stadiului luptei impotriva Sistemului Ticalosit.
Ce se va intampla in acest caz in Parlament?
Depinde de maniera de prezentare.
Daca Mesajul se va rezuma la o critica de ordin general, fara exemple calomnioase si insultatoare, fara provocari fatise la adresa celor din sala, Parlamentul il va asculta linistit. Daca Mesajul va contine atacuri directe, chiar jignitoare, la adresa Parlamentului sau, mai precis, la adresa parlamentarilor PRM, a lui Corneliu Vadim Tudor indeosebi, dupa scenariul de la asa-zisa condamnare a comunismului, parlamentarii PRM vor reactiona violent.

Poporul telespectator, cel pentru care Traian Basescu e in stare de orice, va asista astfel la un nou moment din lupta lui Toma Alimos cu Sistemul Ticalosit, intruchipat de tropaiturile si fluieraturile din sala.
Cum spuneam, Traian Basescu e imprevizibil.
Nu-i exclus ca, dupa ce a lasat sa se inteleaga ca va veni in Parlament cu sabia, sa ne pomenim cu un Traian Basescu tinand in maini ramura de maslin.
Ar fi o stralucita dovada ca Traian Basescu stie sa fie si un barbat de stat cand imprejurarile o cer.
Da, dar in acest caz va pierde urieseste in obsesia sa de starleta de telenovela.
Poporul telespectator, mort dupa scandaluri, va fi dezamagit.
E capabil Traian Basescu sa piarda in planul starletei de telenovela pentru a castiga in planul politicianului intelept?!
Vom trai ziua de miercuri si vom vedea!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial