x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iresponsabilitatea Procurorului General

Iresponsabilitatea Procurorului General

de Ion Cristoiu    |    23 Ian 2007   •   00:00
Iresponsabilitatea Procurorului General

Prin functia sa de mare vizibilitate, dar si de mare autoritate, Procurorul General poate influenta convingerile electoratului. Declarand ca Biletelul poate fi pus, fie si teoretic, sub semnul unei afaceri penale, Laura Codruta Kövesi a dat o substantiala mana de ajutor lui Traian Basescu in batalia sa electorala cu Calin Popescu Tariceanu.

Dupa senzationalul moment de miercuri, 17 noiembrie 2007, de la Cotroceni, juristii n-au avut nevoie mai mult de cinci minute pentru a se pronunta: Biletelul invocat de Elena Udrea si confirmat de Traian Basescu n-are nici o semnificatie penala.
De altfel, insusi presedintele, constient ca nici in visele sale cele mai roze nu-l poate agata penal pe Calin Popescu Tariceanu in chestiunea Biletelului zis si roz, a tinut sa precizeze ca e doar interesant. Si pentru ca dezvaluirea sa nu se intoarca impotriva sa ca un bumerang, a purces la alte doua viclenii:
a) A evitat sa dea citire Biletelului in direct, la ora de varf.
b) L-a inscris intr-un sir mai lung de fapte comise de premier in numele unor grupuri de interese pentru ca natura lui benigna sa apara intr-o alta lumina.
In contradictie cu juristii, cu politicienii, cu analistii cat de cat obiectivi, Procurorul General al Romaniei a iesit pe posturile tv pentru a declara ca, "teoretic", biletelul s-ar incadra la infractiunea de coruptie.
La "Sinteza Zilei" de joi, 18 ianuarie 2007, de pe Antena 3, profesorul Emil Constantinescu, nu doar fost presedinte al Romaniei, dar si jurist a demonstrat in chip stralucit analfabetismul acestei declaratii din punct de vedere juridic. Ditamai Procurorul General a vadit prin aceasta interventie o pregatire de specialitate la nivelul unui fotomodel care urmeaza o facultate de Drept la privat ca sa aiba o diploma.
Incompetenta in plan profesional a celei aduse tocmai de la Sibiu pentru a fi protapita in fruntea Parchetului General a fost subliniata temeinic in ultimele zile.
Nu s-a scos insa in evidenta o alta semnificatie, mult mai grava, a datului cu parerea din partea Laurei Codruta Kövesi.
Si anume, tararea unei institutii a statului de drept cu statut clar, categoric, de neutralitate politica, intr-o batalie politica.

Incercand sa dea o coloratura penala Biletelului roz, Laura Codruta Kövesi a implicat Parchetul General in confruntarea dintre Palate de partea unuia dintre combatanti.
De partea cui?
A lui Traian Basescu, se intelege.
Desigur, nu exista nici un temei pentru ca afacerea Biletelul roz sa intre pe mana Parchetului. Cum nu exista nici un temei ca, la randu-i, afacerea Biletelului Alro sa intre pe mana Parchetului. Din acest punct de vedere, Declaratia adoptata de PSD e un simplu exercitiu retoric.
Diversiunea Biletelului roz e o pura diversiune in contextul mai larg al cruciadei electorale angajate de Cotroceni impotriva PNL. Toate datele converg spre teza unui scenariu menit a adanci imaginea unei conduceri liberale varate pana in gat in afaceri dubioase. Paradoxal, Traian Basescu a evitat sa plaseze gestul premierului in sfera faptelor de coruptie.. S-a bazat - si nu in chip fantezist - pe asumarea acestei misiuni de catre birjarii din politica si din presa. Ceea ce s-a si intamplat. Multi comentatori s-au napustit asupra lui Calin Popescu Tariceanu pentru a-l acuza de coruptie. Le-au stat alaturi liderii Partidului Liberal Democrat, mai guralivi ca niciodata in aceste zile.
In diversiunea sa, Traian Basescu a primit un sprijin de la cine se astepta mai putin opinia publica: de la Procurorul General al Romaniei.

Prin interventia sa funesta, Laura Codruta Kövesi s-a afirmat spectaculos si iremediabil drept un bulan militienesc al lui Traian Basescu.
Prin functia sa de mare vizibilitate, dar si de mare autoritate, Procurorul General poate influenta convingerile electoratului. Declarand ca Biletelul poate fi pus, fie si teoretic, sub semnul unei afaceri penale, Laura Codruta Kövesi a dat o substantiala mana de ajutor lui Traian Basescu in batalia sa electorala cu Calin Popescu Tariceanu.
Astfel semnificata, interventia Laura Codruta Kövesi se constituie intr-unul din cele mai grave fapte petrecute in contextul recentelor scandaluri:
1) Constituie o incercare de antrenare a institutiilor neutre politic intr-o batalie strict politica. Fapt ce nu poate avea decat consecinte dezastruoase pentru ordinea de drept din Romania.
2) Adanceste suspiciunea ca Parchetul General si DNA, institutii cu sefi dependenti de cuplul Monica Macovei - Traian Basescu au fost si sunt instrumente de rafuiala politica.
Cerand demisia Laurei Codruta Kövesi, Renate Weber a pus punctul pe i. Un punct pe i doar temporar. Punctul pe i definitiv va fi pus doar cand Procurorul General si Procurorul sef al DNA nu vor mai fi dependenti de ministrul Justitiei si de presedinte.

×