Incercand sa abata atentia publicului de la avertismentul revistei Finantistii potrivit caruia statul roman s-a imprumutat la pret de camata in dolari, viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara ca “nimeni nu poate sa spuna unde va fi raportul euro/dolar in 6 luni. Este foarte posibil sa vedem un euro mult mai tare daca in Grecia se formeaza o coalitie viabila care sa mentina angajamentele asumate de aceasta tara fata de troica...'.
Nimeni nu stie, dar colegul vicelui Popa, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, valideaza estimarea revistei, precizand ca daca in 2007-2008 euro se intarea fata de dolar, acum e pe dos: 'se duce spre 1,2 dolari/euro, chiar 1,1', iar 'daca se intampla ceva in Grecia cursul euro/dolar se duce spre 1'.
Este adevarat ca scopul guvernatorului nu e acelasi cu cel al viceguvernatorului. Popa vrea sa arate ca o strategie prudenta pentru statul roman consta in imprumuturi diversificate si de pe piata euro si de pe cea a dolarului, in timp ce Isarescu doreste sa contrazica afirmatiile sefului ING, Misu Negritoiu, care spune ca indiferent daca Grecia iese sau nu din zona euro, cursul de schimb s-ar putea indrepta usor spre 5 lei/euro.
Precizez ca revista Finantistii a scris in urma cu o saptamana ca daca BNR recomanda romanului de rand sa se imprumute in lei, moneda in care are veniturile, regula ar trebui sa fie valabila si pentru stat. Asta in conditiile in care statul roman a emis pe piata americana obligatiuni de 1,5 miliarde de dolari in ianuarie si de 750 de milioane in februarie – la cursuri de 3,29 si 3,23 lei/dolar.
Fata de momentul contractarii finantarilor in dolari, leul s-a depreciat cu 10% fata de biletul verde, dar fireste ca nu conteaza cat este cursul acum, ci pe 7 august, atunci cand statul va plati investitorilor primul cupon. Iar publicatia face un calcul 'generos' bazat nu pe un curs de 5 lei/euro, ci pe unul de 4,38. Finantistii considera ca un imprumutul de un miliard de euro de la Banca Mondiala poate duce rata de schimb in jos, de la 4,46 la 4,38 lei/euro. In acelasi timp insa euro se poate deprecia mai departe la 1,2 dolari, ceea ce ar inseamna un curs de 3,65 lei/dolar la inceput de august. Cu alte cuvinte, o dobanda de peste 6% pe jumatate de an 'indexata' cu o depreciere de peste 10% arata costuri de circa 15% pentru imprumuturi de pe piata americana. Dar asta – atentie! – pe jumatate de an, pentru ca anual dobanda se ridica la 26%. O dobanda mult peste costurile la care se imprumuta statul de pe piata romaneasca in lei - moneda in care incaseaza veniturile. Si daca viceguvernatorul Popa tot discuta de o strategie prudenta de imprumut e de neinteles de ce statul nu se 'acopera' in fata riscului de curs valutar cu ajutorul unor instrumente de hedging, cum ar fi optiunile...
Dar apropo de calculele rezonabile ale Finantistilor, ia sa le vedem pe cele realizate pe seama cifrelor aruncate de aparatul de propaganda al celor care au imprumutat de pe piata americana peste doua miliarde de dolari. Pe strazile Bucurestiului se vad niste afise rosii pe care scrie: "USL: 1 EURO = 6 LEI" si putin mai jos: "USL ITI CRESTE RATELE SI FACTURILE". La un curs de 6 lei/euro si o paritate de 1,2 euro/dolar la inceput de august, cursul dolar/leu s-ar situa la 5 lei/dolar. Ceea ce ar insemna o depreciere a leului fata de dolar de peste 50% la care se adauga si jumatate din dobanda de peste 6%. Toate acestea insa doar pe jumatate de an. Anual, echivalentul de dobanda in lei la obligatiunile in dolari ar depasi 100%!