În condiţiile în care deciziile strategice ale staff-urilor din ţările de origine lipsesc, campania lansată de subsidiarele din România ale băncilor străine pentru redobândirea imaginii pierdute este subţire de tot.
Această campanie se rezumă deocamdată la nişte articole ridicole, scrise în publicaţii de specialitate, în care reprezentanţi ai băncilor străine din România vorbesc despre stabilitatea şi soliditatea sistemului bancar, despre slăbiciunile capitalului bancar autohton şi rolul capitalului bancar străin în România în obţinerea creşterii economice din ultimii ani, în promovarea creditului pentru populaţie şi în care sunt oferite asemenea argumente şi explicaţii, încât aproape să crezi că românii au fost împrumutaţi nu pe bani grei, ci pe gratis, şi chiar să fii gata-gata să regreţi că atacurile asupra leului au eşuat. Bineînţeles că în faţă sunt scoşi angajaţi români de rang înalt ai băncilor străine, care vorbesc ca din partea lor! Jenant, cu J mare! Stratagema generalizată este victimizarea băncilor străine din România, iar sloganul a devenit "Nu trageţi în bănci"! Măi să fie, a ajuns lupul oaie şi acum oaia este sfârtecată de câinii de (clienţi) români, nerecunoscători şi neîndurători!
Din păcate, articolele cu pricina uită să răspundă la întrebarea esenţială: cu ce s-au ales băncile străine de pe urma expansiunii în România şi cu ce s-a ales România de pe urma acestei expansiuni? Profiturile superfabuloase obţinute de băncile străine în România dau singure acest răspuns. Profituri imense, neuzuale, care n-au rezultat atât din abilitatea managerială – pe care nu o contestă nimeni! –, cât din impunerea, pe de o parte, a unor dobânzi exorbitante la credite, iar, pe de altă parte, a unor dobânzi derizorii la depozite. Câştigurile băncilor străine de pe urma expansiunii în România sunt nete şi clare, n-au nevoie de cântăreţi!
Să vedem însă cu s-a ales România! Cu creştere economică, spun menestrelii băncilor străine. Corect şi fără îndoială. Graţie finanţărilor de către băncile străine, a fost realizată creşterea economică din ultimii ani. Le putem chiar ridica osanale acestor bănci, dacă vorbim de creştere economică în general, şi nu şi despre ce fel de creştere economică a fost obţinută. Este o creştere economică bazată precumpănitor nu pe investiţii, producţie şi export, ci pe consum şi import, mai precis, ca să nu fie dubii, pe consum din import! Şi să nu spună cineva că aşa ceva s-a întâmplat în mod natural! Nu! A fost o opţiune deliberată! Cu o creştere a creditării de 80%-90% şi chiar 100% pe an, nu poate ţine pasul nici un proces economic "natural", darămite procesul de producţie! Aşa că se ştia prea bine ce fel de creştere economică va genera creditarea la asemenea viteze şi unde va fi dusă economia din România în scurt timp. Cu cât era mai rapidă creditarea, cu atât era mai alertă creşterea economică, dar cu atât devenea mai mare deficitul extern pe care se baza şi cu atât mai severe se strângeau vulnerabilităţile economiei. Şi, după numai cinci ani, în care România şi-a tot accentuat deficitul extern, cumpărând produse din chiar ţările ale căror bănci creau prin creditare consum aici, surate de-ale acestor bănci – aşa-numitele agenţii de rating – vin să penalizeze România pentru vulnerabilitatea de a avea deficite externe prea mari! Şi de-acum românii vor trebui să plătească şi mai scump îndatorarea inflamată artificial de rapid. Să plătească cui? Exact aceloraşi bănci! Cu ce s-a ales România? Cu o economie dezarticulată, cu o prăpastie între producţie şi consum, cu automobile fără străzi şi alte castele de nisip. Au finanţat băncile străine din România construcţia de autostrăzi, şosele, căi ferate, spitale, şcoli, săli de spectacole?! Doamne păzeşte, au finanţat, pe lângă anumite construcţii de vile şi birouri, consum, consum şi iar consum. Să fie clar, dezvoltarea ţării nu este treaba băncilor străine din România. Ele au venit în România să facă profit şi nu este nimic de condamnat sau de reproşat în această privinţă! Incriminabil este doar dacă se pretinde că băncile străine au finanţat dezvoltarea ţării, când de fapt n-au făcut-o!
Citește pe Antena3.ro