x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jumătăţile de măsură compromit soarta intregului

Jumătăţile de măsură compromit soarta intregului

de Dan Dumitrescu    |    21 Noi 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Eşecul naţionalei de fotbal a Romăniei la Sofia m-a amărăt peste măsură. Parcă la trecerea Dunării s-ar fi inecat toate corăbiile salvării de la potop. Dezamăgirea mi-a fost probabil egală cu increderea pe care inainte de meci o aveam in ciracii lui Piţurcă.


PUNCTUL PE EI
Eşecul naţionalei de fotbal a Romăniei la Sofia m-a amărăt peste măsură. Parcă la trecerea Dunării s-ar fi inecat toate corăbiile salvării de la potop. Dezamăgirea mi-a fost probabil egală cu increderea pe care inainte de meci o aveam in ciracii lui Piţurcă. Am incercat să-mi potolesc deznădejdile găndind că infrăngerea nu ne zboară fleica din fasole. Găndind că, deşi i-am ajutat pe bulgari să căştige chiar dacă ei nu s-au prea omorăt cu firea, rămănem pe primul loc al grupei. Dar n-a fost chip. Rămăne in urmă umilinţa pe care trebuie s-o indurăm cu stoicism pănă ce timpul şi intămplările viitoare vor aduce cu sine uitarea.


Primul prag pe care-l avem de traversat intru reabilitarea moralului nostru il constituie meciul pe care astăzi Romănia il va susţine impotriva Albaniei. Incerc să intuiesc alchimia prin care Victor Piţurcă a transformat orgoliul şifonat in vitamină a succesului. Şi cred că pintenul adănc infipt in burta gloabei leneşe este oricănd binevenit. Aşa le trebuie unor fotbalişti inventaţi la naţională doar de lucrătura pricepută a selecţionerului. Trebuie să afle şi ei că titularizarea sau convocarea la lot reprezintă o opţiune cu dus şi-ntors. Lista suporterilor care vor merge la turneul final din Austria şi Elveţia rămăne deschisă. Ea poate imprumuta oricănd nume de repetenţi din catalogul lui Piţurcă.


Realitatea prozaică a partidei Romănia - Albania devine prin conjunctura momentului metaforă. O metaforă la care trebuie să luăm aminte. Meciul va fi găzduit de un stadion care, după eveniment, va fi demolat. Sunt mulţi cei care suportă greu despărţirea de locul care a inmagazinat o istorie copleşitoare. La fel de numeroşi sunt şi cei la care regretul prinde conturul protestului. Trebuie să ştie ei insă că orice construcţie temeinică incepe printr-o demolare temeinică. Jumătăţile de măsură compromit soarta intregului. De aceea vin şi zic să luăm aminte la această pildă pe care ne-o oferă bătrănul care pe numele său de botez a fost "23 August".


Rezultatul meciului Romănia - Albania, indiferent care va fi el, nu aduce cu sine motive ale unor trăiri intense. Evenimentul constituie doar pretextul focurilor de artificii care vor marca calificarea la Euro 2008. Pănă la startul turneului final Victor Piţurcă va avea mult de lucru. Am incredere in el şi in temeinicia lucrării sale. Nu este omul jumătăţilor de măsură.

×
Subiecte în articol: editorial