x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Justificarea unui banditism

Justificarea unui banditism

de Ion Cristoiu    |    11 Ian 2007   •   00:00
Justificarea unui banditism

Plecand de la noile declaratii de avere, cateva ziare si-au luat inima in dinti si au denuntat una dintre cele mai obraznice afaceri ale Puterii actuale: plasarea clientelei politice in diferite Consilii de Administratie si Comisii de privatizare.

Plecand de la noile declaratii de avere, cateva ziare si-au luat inima in dinti si au denuntat una dintre cele mai obraznice afaceri ale Puterii actuale: plasarea clientelei politice in diferite Consilii de Administratie si Comisii de privatizare.

Pe vremea cand dadeau din gura impotriva PSD, PNL si PSD faceau mare caz de trecerea banilor publici in buzunarul unor persoane aflate la carmuirea tarii. Sedus de imaginea de virginitate in materie de morala politica, electoratul a trecut peste banuiala ca Alianta D.A. va guverna tara la fel de prost ca si eclectica CDR si a votat-o, spunandu-si ca sunt preferabili niste neispraviti unor corupti. Gratie dezvaluirilor din presa, acest electorat a aflat ca, in 2006, demnitari precum Bogdan Olteanu, Sebastian Bodu, Sebastian Vladescu, Daniel Chitoiu, Stefan Diaconu, Gheorghe Barbu, Aleodor Francu si-au rotunjit frumusel veniturile prin prezenta in Consiliile de Administratie sau in Comisiile de privatizare. Cine le-a oferit posibilitatea de a castiga pe ochi frumosi bani care, mai mult ca sigur, puteau fi folositi la ridicarea nivelului de trai al celor care le-au dat prosteste votul? Guvernul Romaniei, sub brava, mareata conducere a lui Calin Popescu Tariceanu.

Smecheria cu insusirea de bani publici de catre demnitari prin simpla prezenta in Consilii si Comisii dependente de partidele aflate la guvernare marcheaza doua momente istorice:
a) revenirea la o practica mizera a politicienilor interbelici, practica denuntata cu vehementa de presa vremii;
b) inlocuirea practicii PSD de a obtine bani din ciubucuri cu practica de a obtine bani din indemnizatii.

Luni, 8 ianuarie 2007, pe postul tv Realitatea, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost luat la intrebari in legatura cu aceasta forma imorala de imbogatire a demnitarilor.

Ce a raspuns domnul cu pricina? A dezaprobat acest furt la drumul mare, angajandu-se ca va lua masuri impotriva celor care si l-au asumat? Nici vorba.

Calin Popescu Tariceanu nu numai ca a fost de acord cu aceasta hotie, dar, mai mult, a si justificat-o. Domnia sa a sustinut ca demnitarii, apartinand categoriei bugetarilor, sunt mult mai prost platiti decat angajatii din sectorul privat. Or, a continuat interlocutorul rationamentul sau, daca vrei sa ai performanta de la demnitari, trebuie sa le dai bani peste salariu. Indiscutabil, Calin Popescu Tariceanu se confrunta cu mari, uriase probleme in partid si in guvern. Concentrarea supraomeneasca pentru a supravietui in fruntea tarii si a PNL i-a afectat luciditatea. Nu ne asteptam insa sa-i afecteze atat de grav si bunul-simt. Pentru ca e o nesimtire curata sa sustii ca ditamai demnitarii, avand salarii mici, trebuie, bietii de ei, sa fie plasati prin Consilii de administratie si Comisii de privatizare ca sa se imbogateasca. Ipostaza de demnitar intr-o tara democratica, fie ea si Romania, e rezultatul unei asumari voluntare a unui cetatean.

Dincolo de realitatea, recunoscuta de toata lumea, ca demnitarul e in serviciu public, presupunand ca a acceptat sa castige mai putin pentru a se dedica Binelui colectiv, Calin Popescu Tariceanu trece cu vederea un alt adevar elementar. Desi castiga mai putin decat cineva din sectorul privat, demnitarul se bucura de avantaje pe care le invidiaza pana si marii bogatasi. Are putere, are notorietate, are o suma de accesorii ale sefiei. Clatinarea mintii domnului prim-ministru atinge proportii de sanatoriu in momentul cand justifica plasarea acolitilor sai in Consilii de administratie si Comisii de privatizare prin teama ca, altfel, acestia ar fi incasat comisioane, bacsisuri, spagi.

Sa lasam la o parte faptul ca sumele grase obtinute prin simpla prezenta a fundurilor lor pe niste scaune nu exclude posibilitatea de a fi incasat si ciubucuri. Sa ne oprim si sa ne facem cruce in fata unui argument unic in istoria de jaf a tranzitiei romanesti. Si anume ca spagii ilegale, pentru care un demnitar risca sa fie chemat la DNA (dupa ce Guvernul Tariceanu va fi trista amintire, desigur), ilustrul nostru premier i-a preferat spaga legala!

N.B. Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a decis in sedinta de ieri constituirea Comisiei de privatizare pentru Daewoo. Un nou prilej de a incasa noi sume din indemnizatii pentru Sebastian Vladescu, Varujan Vosganian, Radu Berceanu, Gheorghe Barbu, Teodor Ataniasiu, demnitari numiti in Comisie.
×