x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La ce folosește Regatul Unit și ce i se poate întâmpla? 

La ce folosește Regatul Unit și ce i se poate întâmpla? 

de Ionuț Bălan    |    07 Mai 2021   •   07:30
La ce folosește Regatul Unit și ce i se poate întâmpla? 

Cred că vă aduceți aminte de leul asirian distrus de ISIS. O fiară de piatră care păzea cândva o zeiță a iubirii și frumuseții până când a fost sfărâmată de statul islamic. Leul din Mosul a fost recreat și expus la Londra. În British Museum, înființat în 1753, sunt puse la păstrare, în colecții, peste 140 de mumii și sarcofage egiptene, precum cel al faraonului Nubkheperre Intef, statuia lui Ramses, piatra de la Rosetta utilizată de Champollion pentru descifrarea hieroglifelor, friza de la Partenon sau artefactele de la Mausoleul din Halicarnas. Și acum ia gândiți-vă ce s-ar fi putut întâmpla cu taurii înaripați cu barbă din palatul lui Sargon dacă nu ar fi fost în Marea Britanie? Dar cu zeul Ninurta din Nimrud, tăblițele cu scriere cuneiformă ori cu Stindardul Ur-ului?

Iată la ce folosește Regatul Unit. E un loc stabil, unde reperele culturale sunt ferite de barbarie. Sigur că acestea au fost adesea revendicate de popoarele lor, ca parte a istoriei. Însă exact atunci când părea că ar trebui restituite, mai apărea câte un episod conflictual ce arăta că educativ și cultural locuitorii regiunilor nu se ridică la nivelul înaintașilor, care au populat acele spații cu 3.000 - 8.000 de ani înainte de Hristos. Și nu doar colecțiile de artă găsesc siguranță și stabilitate în Regat, ci și rezervele de aur, liderii religioși și politici, oamenii de afaceri, care au investit atât de mult în imobile, încât i-au constrâns pe londonezii autentici să se mute la țară.

Marea Britanie este un loc antifragil, deoarece câștigă de pe urma șocurilor produse în restul lumii. Crizele, paradoxal, fac ca respectivul spațiu să devină mai sigur. Nassim Nicholas Taleb a dezvoltat acest concept de antifragilitate și a dat exemplul Elveției. Dar eu cred că Regatul Unit, unde inamicii vor să-și ia gâtul în țările lor, dar se salută pe străzile londoneze, constituie un exemplu la fel de bun. Copiii rivalilor politici sunt trimiși invariabil la școli britanice și uneori vor fi fost colegi de bancă înainte să se condamne la moarte. Dar apropo de asta, acum, în condițiile globaliste actuale, marcate de înregimentare și dezindividualizare, oare cum se împacă spălarea pe creier cu „conservatorismul” englez? Nu se împacă? Păi atunci următoarea încercare ar putea fi ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să fie împiedicat să mai fie un loc antifragil. Ceea ce ar echivala cu o extindere a practicilor ISIS la scară planetară.

×