x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lampa cu alogen

Lampa cu alogen

de Dorin Tudoran    |    23 Sep 2005   •   00:00

Oameni vanand oameni este o indeletnicire foarte veche. Poate chiar mai veche decat oameni vanand animale sau pasari. La urma-urmelor, omului ce a hotarat sa vaneze om ii este mai la indemana omul ce trebuie vanat decat ursul sau rata salbatica.

Oameni vanand oameni este o indeletnicire foarte veche. Poate chiar mai veche decat oameni vanand animale sau pasari. La urma-urmelor, omului ce a hotarat sa vaneze om ii este mai la indemana omul ce trebuie vanat decat ursul sau rata salbatica. Practicantii acestui sport au purtat de-a lungul vremurilor nume pe masura epocii. In veacul abia trecut, unele din numele sub care s-au facut admirati au fost enkavedisti, gestapovisti, comisari politici ori politruci. Nomenclatorul s-a schimbat si ne-am procopsit cu monitori, raportori si, bineinteles, analisti principali.

Sunt organizati dupa legea haitei. Pandesc, provoaca, sar la carotida. Victima lor poate deveni oricine, atata vreme cat instinctul de pradator este satisfacut. Ce a fost initial o reactie perfect indreptatita s-a transformat intr-o institutie imbecila si o afacere extrem de profitabila - corectitudinea politica. Politizata pana la absurd, impingand la excese monstruoase si nedreptati mai mari chiar decat cele pe care le denunta, ea a devenit un acoperis ideal pentru tot felul de lichele. Inainte de a ucide, multi din acesti vanatori isi fotografiaza victimele spre a-si imbogati foaia de pontaj. Isi lumineaza subiectele folosind diverse surse de lumina - blitz, lampi cu carbid sau lampi cu halogen.

O alta categorie de vanatori prefera sa-si lumineze subiectele cu o sursa de lumina mai speciala - lampa cu alogen. Cand Nicolae Ceausescu nu a mai gasit sprijin nici in randul celor mai credinciosi pretorieni ai sai, unii au inceput sa ne explice ca dictatorul nu era de fapt roman, ci un parlit de alogen. Vezi bine, un roman nu ar fi putut comite impotriva romanilor ce a comis Nea Ceasca. Daca am lua in serios o asemenea scoala de gandire, dar am tine si socoteala tuturor ticalosiilor ce au pus bazele "Romaniei profunde" de astazi, am ajunge la concluzia ca romanii nu sunt romani, ci o adunatura de alogeni.

Unul din spectacolele zilei este infruntarea dintre vanatori de oameni folosind lampi cu halogen si vanatori de oameni folosind lampi cu alogen. Pentru a-si discredita definitiv nemesisul, cineva l-a demascat pe dl Basescu drept alogen, recicland hilar o teorie cam leninista privind raul de care sunt capabili alogenii cand ajung sa detina puterea. Autorul gugumaniei si-a luat mustruluiala meritata din partea unor autori dintre cei mai respectabili.

Bineinteles, de la aplicarea sapunelii nu puteau sa lipseasca tocmai monitorii, raportorii si analistii principali. Plus filierele lor locale, baieti ambitiosi, dar lefteri de caracter. Vanatorii de oameni care s-au repezit la beregata impricinatului stiu bine ca el are ceva pacate, dar numai rasist nu este. Ba, ani la rand, alaturi de fosti colegi de partid, a fost el insusi acuzat ca este un... alogen. Dar vanatoarea-i vanatoare, nu?

Vanatorilor de oameni nu le prieste linistea. Ei traiesc din demascarea baietilor rai. Unde nu exista pacate, le inventeaza. Altfel, ar intra in somaj. Unde exista erori, le ridica la proportii gigantice, transformand tantarul in armasar. Altfel, s-ar trezi fara sinecurile ce le asigura o existenta imbelsugata.

Un pensionar de lux al catorva servicii de taiat frunza la caini s-a vazut refuzat de toate institutiile occidentale pe unde a incercat sa-si mute puscociul cu luneta. Unui asemenea tratament surprinzator, fosila politic-corecta i-a raspuns si mai neasteptat - si-a mutat carapacea in Romania, tara pe care nu dadea doi bani pana mai ieri. A fost improprietarit, pare-se, cu o catedra de zumzait. Asa stand lucrurile, e de asteptat ca lupta intre lampa cu halogen si lampa cu alogen sa atinga intensitati nucleare. Primele ciuperci atomice au si aparut.
×
Subiecte în articol: editorial oameni alogen