x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legume, fructe şi... compasiune pentru sănătate

Legume, fructe şi... compasiune pentru sănătate

de Maria Timuc    |    17 Noi 2011   •   21:00

"Cercetarile recente confirma be­neficiile directe ale compasiunii asupra sanatatii fizice, ea influentand pozitiv anumite sisteme, precum cel cardiovascular, respirator, imunitar si pe cel de reproducere. Compa­siunea redefineste emotiile precum furia, frica, sentimentul ca esti ofensat, durerea, chiar si moartea. Corpul nu mai are tendinta de a se degrada o data cu trecerea timpului (....). Datorita unor emotii, sentimente si ganduri coerente (cum sunt cele ale iubirii), pH-ul corpului ramane in domeniul alcalin, avand valori benefice pentru sanatate, nivelul DHEA ramane constant, iar frec­ven­tele de rezonanta ale celulelor fa­vo­ri­zeaza manifestarea unei reactii imunitare mai intense. Va stabiliti la nivel ge­netic in starea de imunitate, intrucat ADN-ul reactioneaza la com­pasiune. Mai mult, cercetarile arata ca emotiile de o anumita calitate pro­grameaza ADN-ul, iar starea noastra emotionala determina efectiv starea de la nivel fizic", spune Gregg Braden intr-o carte interesanta, "Pasind intre lumi" (ED. For you).

Am extras un citat destul de amplu astazi, dar nu din intamplare, ci din pricina importantei informatiilor, pentru ca fiecare propozitie poate sa ne ofere fiecaruia cate o cheie catre descifrarea unui mesaj personal, vindecator.

Compasiunea pe care o putem simti are legatura cu imunitatea; compasiunea ne poate face mai sanatosi, iata ce interesant. O emotie de calitate, precum compasiunea, ne poate reprograma ADN-ul, alta idee interesanta. Compasiunea creste alcalinitatea corpului, adica puterea sa de autovindecare. Se stie ca alcalinitatea crescuta a apei si a alimentelor crude, respectiv fructele si legumele, grabeste vindecarea si curatarea to­xinelor din corp, dar – iata – putem aseza langa fructe, legume si apa... compasiunea. Dupa cum am mai scris cu alta ocazie, putem aseza langa toate aceste ingrediente benefice sanatatii si bunatatea, capabila sa genereze o crestere a secretiei de serotonina in creier.

Ceea ce – poate – merita retinut cu adevarat este faptul ca trairile si emotiile pozitive au un impact asupra sanatatii noastre fizice si, poate, ca au chiar un rol determinant in dina­mica vietii in toate dimeniunile ei. Daca privim catre o situatie nefericita de viata cu intelegerea faptului ca ea are un rol si o logica dincolo de ceea ce mintea considera logic, daca intelegem ca nu putem intelege totul pe lumea asta si acceptam ca viata ne aduce in fata si situatii nefericite, ciudate, aparent fara rost, dar care au unul, totusi putem sa simtim compasiune. Multe tragedii si de pro­bleme de viata fac parte cumva din noi insine; nu se poate sa privim la televizor, or sa intalnim pe cineva nefericit, fara a simti cumva, constient sau inconstient, suferinta aceea. Dar o putem ingadui, putem accepta situatia, pe de o parte, iar, pe de alta parte, avem oportunitatea de a intelege ca ea nu se intampla fara un motiv. A judeca motivele, a judeca schimbarile care nu ne plac, a uri, a detesta, a nu intelege si a ne opune fluxului vietii ne slabeste capacitatea de a simti compasiunea. Respingerea ne face mai putin empatici si ne indeparteaza de sensul ascuns al vietii si al evenimentelor ei, pe cand acceptarea situatiei si ingaduirea ei ca manifestare a logicii divine ne pot aduce lacrimi (lacrimile sunt si expresia acceptarii, a abandonului rezistentei si respingerii) si compasiune. Iar a atinge starea de constiinta numita compasiune, aceasta putere vindecatoare ascunsa in propriile alegeri si decizii interioare, inseamna a face pasi uriasi catre sanatatea noastra si catre expresiile mai inalte ale fiintei frumoase din noi insine. Compasiunea nu trebuie considerata ca o metoda rapida de vindecare, avertizeaza Gregg Braden. "Compasiunea este o cale prin care puteti alege din dragoste si din respect pentru acest dar – si anume corpul vostru – sa va manifestati aprecierea si sa aduceti multumiri pentru el. Compasiunea este o stare a constiintei, un mod de a fi – intrucat este ceea ce voi alegeti sa deveniti."

×