x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Logica statului national european

Logica statului national european

de Vasile Leca    |    26 Sep 2015   •   11:39

Reuniunile din aceste zile de la Bruxelles, incep sa se apropie de luciditatea atat de necesara unei Europe zdruncinate de evenimente care, parca, au urmarit distrugerea si nu dezvoltarea.

Drama iugoslava se pare ca nu a lasat nicio lectie sau nu s-a dorit retinerea vreuneia ,criza financiara a aratat o Europa incapabila sa solutioneze problemele aparute iar criza actuala a refugiatilor a pus “ capacul neputintelor “ continentului.

Germania a incearcat sa iasa din acest lant al cautarilor ,jucand cartea rezolvarii, cu incercari care au urmarit in final aprecierea europeana si avantaje economice.Evolutia evenimentelor a aratat ca situatia este mult mai complexa si trebuia tratata cu mai multa seriozitate.

De situatie,a profitat din plin Ungaria care si-a construit propiul sistem de rezolvare a crizei refugiatiilor, transformand spatiul imediat in dispute care nu vor ramane fara urmari. Gestul paravanului ( gard ) ridicat intre vecinii de o viata va dainui cu voia sau fara voia Budapestei.

Esenta problemei refugiatilor este legata de procesul de destramare a statelor inceputa in Orientul Mijlociu si Africa de Nord .Societatile din aceste regiuni au fost divizate de factori interni cat si externi iar rezultatul a devenit un precedent extrem de periculos si pentru alte state . Pentru a se salva de la moarte, milioane de oameni si-au strans munca de o viata intr-o “punga cu bani” si au fugit de unde s-au nascut. Unde ? In Europa, devenita un magnet pentru imigranti, un spatiu in care acestia se vad realizati.De la asteptari la realitati este o distanta care poate fi parcursa numai cu ajutorul unei Europe decisa sa pregateasca etapele de integrare bine puse la punct .Exista aceasta posibilitate europeana ? Daca ne amintim procesul integrarii balcanice si recent cum s-a monotorizat fluxul imigrantilor, optimismul nu este exagerat.

Balcanii au devenit odata cu patrunderea imigrantilor, o enclava in UE, una de “parcare” cu anumite consecinte geostrategice greu de evaluat. Rezultatele ultimelor reuniuni ale Consiliului JAI si Consiliului European dar si setul de propuneri ale Comisiei Europeane au adus anumite sperante , raman cele ce vor urma.



×