x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura electorală măiastră a lui Traian Băsescu

Lovitura electorală măiastră a lui Traian Băsescu

de Ion Cristoiu    |    16 Apr 2009   •   00:00

Accelerarea procesului înseamnă că, până la prezidenţialele din iarnă, un milion de moldoveni, dacă nu chiar trei milioane vor obţine dreptul de a vota



Mesajul adresat Parlamentului marţi, 14 aprilie 2009 de Traian Băsescu a beneficiat de entuziasmul aproape unanim al presei şi al clasei politice. Elogiile aduse de liderii PD-L, de jurnaliştii de casă ai lui Traian Băsescu nu ne surprind. Cum nu ne surprind nici odele înălţate de Trustul lui Sorin Ovidiu Vântu. Celor care trăn­că­neau despre cearta dintre Traian Băsescu şi părintele FNI m-am străduit să le atrag atenţia că e vorba despre o şmecherie pu­să la cale de cei doi. Cum să în­dră­z­neas­că părintele FNI, oricând pasibil de puşcărie, să lupte de-adevăratelea cu cel care i-a ga­rantat şi-i garantează imunitatea? Trus­tul mogulului îl atacă acum şi nefondat pe teme minore. În teme majore, esenţiale pentru realegerea lui Traian Băsescu, Trus­tul FNI îi acordă şi-i va acorda sprijin de­plin. Ne surprind în schimb elogiile aduse Mesajului de politicieni care se pretind adversari reali ai lui Traian Bă­ses­cu (liderii PSD şi liderii PNL) sau de trusturi care se vor critice faţă de acti­vi­ta­tea preşedintelui (trustul Intact, de exemplu). Dacă ar fi plecat, ca şi mine, de la pre­misa că Traian Băsescu e capabil de lovituri năucitoare, dar mai ales de orice iresponsabilitate pentru a supravieţui la Putere, adversarii preşedintelui ar fi trebuit să tresară la două amănunte privind Mesajul: Orientarea întregului Document către electoratul de Opoziţie din Republica Moldova. Referirea la dobândirea cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni. Astfel, domnia sa a spus: "Nu putem accepta ca românii de peste Prut să fie izolaţi de restul Europei. Nu putem accepta ca, în special, generaţia tânără să nu aibă şanse de a circula liber şi de a-şi face studiile în ţara  noastră sau în restul ţărilor europene. În acest sens amintesc că legea română prevede redobândirea, la cerere a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni ai statului nostru şi ur­ma­şii lor, care au fost privaţi de acest statut împotriva voinţei lor. Constat însă că procesul birocratic prevăzut de această lege limitează drastic numărul persoanelor care beneficiază în mod real de ea. Ca ur­ma­re, am solicitat Guvernului să adop­te în regim de urgenţă modificarea legii ce­tă­ţeniei, astfel încât să putem facilita şi urgenta procesul de redobândire a cetă­ţe­ni­ei de către cei care şi-au pierdut-o abu­ziv şi de către familiile acestora, până la gradul trei. Astfel, românii din Republica Moldova îşi vor putea recăpăta în mod ac­ce­lerat cetăţenia română şi vor deveni din punct de vedere legal, nu numai mo­ral, membri ai marii familii europene".

La nici două ore de la această decla­ra­ţie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, omul lui Traian Băsescu în Guvern, a făcut la TVR următoarea dezvăluire despre cele spuse în Mesaj: "Eu am avut o discuţie astăzi cu domnul prim-ministru Emil Boc şi mi-a confirmat că, într-ade­văr, mâine vom avea o discuţie în Guvern, vom lucra asupra acestei chestiuni".

Cătălin Predoiu a arătat că la ora actuală sunt depuse aproape un milion de dosare de dobândire a cetăţeniei.

E greu de presupus că domnul minis­tru s-a grăbit să vorbească cu Emil Boc după Mesaj. Mai sigur e că a vorbit îna­in­te. Ne-o dovedeşte şi faptul că la şedinţa de guvern ministrul Justiţiei a venit cu ordonanţa de urgenţă gata. Să nu ne spu­nă că subordonaţii domniei sale au trudit  la ea peste noapte! Ministrul Justiţiei a lu­crat pe şest împreună cu Traian Băsescu la o diversiune: pe fondul campaniei de presă din România în legătură cu evenimentele de la Chişinău, să impună Gu­ver­nului PSD - PD-L, condus de marioneta Emil Boc, o ordonanţă de urgenţă me­ni­tă a accelera procesul de dobândire a cetăţeniei române pentru cei din Moldova. Mai multe lămuriri a adus Traian Bă­sescu acestei afaceri în interviul de la TVR. Preşedintele a dezvăluit că aproximativ 65%-70% din cetăţenii de peste Prut pot obţine cetăţenie română. Indiscutabil, aşa cum se vede din presa de la Chişinău, aceşti cetăţeni au depus cereri sau sunt gata să depună cerere. De dragul de a se reîntregi? De dragul românismului? Unii dintre ei, poate de asta. Cei mai mulţi însă vor asta pentru a putea merge în Occident fără vize. Într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais, Vl­a­di­mir Voronin dezvăluia că s-a bătut să ob­ţi­nă de la UE vize pentru moldoveni fără con­diţia paşaportului românesc. Nu în­tâm­plător a făcut asta Vladimir Vo­ro­nin. Da­că moldovenii pot obţine vize fără pa­şaport românesc, numărul pretenden­ţi­lor la cetăţenia română va scădea drastic.

Îl doare inima pe Traian Băsescu de faptul că moldovenii nu pot călători în Occident? Nici vorbă. Accelerarea procesului înseamnă că până la prezi­den­ţi­a­le­le din iarnă un milion de moldoveni, dacă nu chiar trei milioane vor obţine dreptul de a vota. Cum însă prin Mesaj, Traian Băsescu s-a arătat drept avocatul acestei accelerări, dar mai ales drept cel care a impus această accelerare, iată deja trei milioane de voturi în favoarea sa dintr-un foc. Dacă ne gândim că în 2004, Traian Băsescu a câştigat al­e­ge­rile la o diferenţă de doar 250.000 de voturi, putem spune că adoptarea ordonanţei de urgenţă înseamnă o lovitură electorală măiastră, asigurându-şi votul moldovenilor deveniţi cetăţeni ro­mâni. E ca şi câştigător al pre­zi­den­ţi­a­le­lor de la iarnă. În aplauzele adversarilor săi din pre­să şi din politică! Dar despre cum a fost pusă la cale această lovitură, ce instituţii ale statului s-au implicat, în nu­mărul viitor.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial