Tragedia de la Pionierul, din clubul morţii colective, va scoate la lumină multe secrete şi fapte uitate din istoria locului. În aceste zile îndoliate suntem cuprinşi de compasiune şi solidaritate faţă de soarta groaznică a celor loviţi în seara blestemată de vineri, 30 octombrie. Cine sunt vinovaţii? Adevărurile juridice vor fi căutate de magistraţi şi înscrise în dosarele penale pe cale să fie întocmite. Sunt însă şi alte adevăruri, fapte, personaje, care nu vor intra în sfera de cercetare a procurorilor. Asupra lor ne vom apleca, din acest colţ de pagină.
Pionierul poartă în spate o istorie bogată, destine, aventuri, povestea unor averi strânse şi risipite, confiscate sau moştenite. Universul industrial al Bucureştiului nu poate fi complet fără capitolul fabricilor de pe malul Dâmboviţei. Schimbările de regimuri politice, războaiele, revoluţiile au lăsat urme adânci în cartierul Tăbăcăriei şi în lumea pantofarilor de la Pionierul.
Vom contura o istorie a locului, cu ajutorul personajelor importante care au mărturii despre fabrică, despre conflictele născute din formarea şi recuperarea patrimoniului crescut la Pionierul. Cine sunt fondatorii fabricilor Bourul şi Talpa, pe unde s-au risipit industriaşii din familia Petrof şi cum încearcau ei, din Brazilia, să reînnoade firul afacerii. Cum a ajuns comandatura sovietică de ocupaţie să-i alunge din casă pe proprietarii Petrof, de ce a intervenit Daniel Morar pe traseul retrocedărilor şi care este secretul apariţiei lui Ţiriac în povestea cu final la Strasbourg. Cine sunt israelianul Zelivansky şi turcul Gozal, ce caută avocaţii Anastasescu între debitorii insolventei Teamset, lipită de Cipru. Toate au într-un fel legătură cu drama din 30 octombrie.