x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai multă Europă? Da. Dar și cu români în ea, Băsescule!

Mai multă Europă? Da. Dar și cu români în ea, Băsescule!

de Lucian Avramescu    |    18 Oct 2012   •   13:43

Traian Băsescu, vioi ca o băutură gazoasă sub presiune, citind pe repede un text scris de alții, a cerut mai multă Europă. Vreau mai multă Europă! – a țipat demisul. Murind, marele clasic german Goethe, a rostit, ca ultime vorbe, „mai multă lumină” și nimeni n-a înțeles dacă pe cealaltă lume era întuneric și el, care deja o văzuse, dorea lumină în plus sau acolo, pe lumea cealaltă, chiar era mai multă lumină. Băsescu – cer iertare culturii universale pentru alăturarea inadmisibilă dintre moluscă și zeu - eliberat de povara de a fi însoțit de popor, văduv de națiune și văduv de sine, singur ca o cucuvea jumulită, vrea mai multă Europă. Ce să faci nene cu ea? Vrei poate mai mulți Barroso, fiindcă unul doar începe să-ți fie puțin? Vrei ceva supliment de Merkel? Poate că vrea – speriat, însingurat și ciufut - partea românească a continentului, România cu români în ea, pe care a pierdut-o ireversibil! Tânjește oare după țara lui, cândva populată? România goală, cea rămasă pustie, e cu el, e cu Blaga, e cu Anca Boagiu, cu Eba. Cine-s ei? Reprezentanți dați afară de popor și legitimați în orfelinatul european. Candidați care fug pe dealuri, îmbrăcați altcum spre a nu fi recunoscuți.

Nu poți fi în Europa fără poporul tău! – a strigat, din altă sală, de fapt de pe un stadion, cu 70.000 de români, Crin Antonescu și nu pot să nu-i dau dreptate. Dacă ești în Europa fără poporul tău înseamnă că ești o slugă, a proclamat liberalul. Dincolo, în Palatul Poporului, erau popularii europeni, singuri cu ei înșiși, sprijinindu-se într-un baston rupt. Bastonul e cel ales de ei în dauna poporului român pe care l-au umilit, l-au insultat și l-au pierdut. Ce fac ei, popularii europeni, cu bastonul rupt pe care l-au vârât pe gât românilor? E, zicea Ponta, care a vorbit cam lung, dar n-a vorbit rău, ultimul gard comunist și securist de care se reazimă popularii europeni în astă parte de lume. Aici, unde m-am uitat chiar cu uimire, pe stadionul unde România a pierdut ultimul meci fotbalistic, jucând bleg cu Olanda, s-a petrecut un fel de miracol. USL a arătat că e compus din oameni, din mulți, mulți oameni și dacă poporul e de găsit undeva, apoi aici e de găsit, în uriașa lui majoritate și nu în sala în care, aproape caraghioase, neamurile de sânge și de afaceri, financiare și amoroase, ale lui Băsescu s-au lipit de Merkel și Barroso. Ești singur, din ce în ce mai singur, fostule președinte, iar Parlamentul imaginat de tine ciclic în Piața Universității, a fost adunat de USL pe Stadionul Național. Lecția românească, fără ouă clocite și roșii, ți-au alungat la mii de poște susținătorii. Popularii europeni, negăsind acasă poporul român și rămași doar cu tine și fie-ta, s-au simțit jenați. Ești la Cotroceni, dar ai mai pierdut o dată.

P.S. Cineva mă ceartă că-s români care-l iubesc pe Băsescu. Ei ar fi cei mai numeroși! Se înșală. De ani de zile, toate sondajele îl arată pe Băsescu la o cotă jenantă de susținere populară. Același procent a rezultat și la referendum unde au votat 8.500.000 de cetățeni - mai mult de jumătate din cei cu drept de vot - și aproape 90 la sută au cerut plecarea lui. Că sunt și fani Băsescu, e adevărat. Să fie sănătoși. Știu că niciun argument nu-i poate clătina, așa că rămână prizonieri în dragostea lor.

×