x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mânarii agaţă zurgălăi de coada caprei râioase

Mânarii agaţă zurgălăi de coada caprei râioase

de Dan Dumitrescu    |    07 Mai 2009   •   00:00

Fotbalul finalului de campionat dă în clocot. Deşi interesantă, lupta pentru evitarea retrogradării beneficiază de o discreţie neobişnuită. Întreaga atenţie este captată de marea bătălie pentru gologanii cupelor europene.



Pentru a prinde un loc cât mai bine recompensat, trufaşii clasamentului îşi dau la gioale fără nici o jenă. Mama lui Ştefan cel Mare, pe numele ei Cristian Borcea, urlă ca din gură de şarpe. Acuză înfiriparea unei conspiraţii mondiale care nu urmăreşte nimic altceva decât să-i zboare lui fleica din fasole. Îi înţeleg disperarea câtă vreme ea are o motivaţie reală. Borcea înoată prin criza financiară a clubului cu apa-n gură şi, dacă nu câştigă potul Ligii Campionilor, poate deveni falit. Dar, dincolo de această realitate de fapt, revolta primarului dinamovist devine doar parte a unei regii ieftine. Fumigenele lansate de el se vor a fi cortina numai bună să ascundă manevrele de culise de care chiar conducătorii dinamovişti se fac vinovaţi. Cât despre conspiraţii, Borcea poate vorbi în deplină cunoştinţă de cauză. Ocupă loc fruntaş în grupul de autori ai manualului de specialitate. Dacă Borcea ar plonja în memorie, cu numai un an în urmă, ar revedea un film despre conspiraţii şi conspiratori, în care chiar el interpreta unul dintre rolurile principale.

Nici prezentul nu-l scuteşte pe Borcea de suspiciunea lucrăturilor de culise. Comisia de Disciplină a FRF a judecat în regim de urgenţă şi de maximă înghesuială reziduurile comportamentale ale meciului Dinamo - CFR. Năbădăioşii Gabriel Tamaş şi Kone au primit sancţiuni ca în zi de pomană la poarta cimitirului. Aşa, după cum am mai spus, nu simt nici un fel de înverşunare împotriva uşoarei îngăduinţe atunci când gesturile de indisciplină nu deturnează sever sensul competiţiei. De aceea nu mă deranjează defel faptul că Tamaş şi Kone au beneficiat de clemenţa comisiei federale. Numai că, iată, din spatele acestei afaceri apar mânarii care agaţă zurgălăi de coada caprei râioase. Vor să ne convingă ei că n-au lins nicidecum borcanul cu miere, că au rămas virgine imaculate chiar şi după nenumăratele violuri la care au participat de bunăvoie.

Borcea perorează despre dreapta judecată. Iar mult prea preşedintele Comisiei de Disciplină, Daniel Cernat, vrea să pară şi el curat şi plăcut uscat. Numai că discursul său de motivare a sentinţei este de o naivitate, vedeţi că nu vorbesc despre prostie, seducătoare. "Am luat în vedere toate circumstanţele eliminării. Nici unul dintre cei doi nu erau recidivişti şi de aceea pedeapsa a fost uşoară. Cei doi s-au împins într-un moment în care jocul era oprit". Am luat şi noi "în vedere" explicaţia Cernatului şi am ajuns la concluzia că el reuşeşte să devină recidivist în cadrul unui text de numai câteva vorbe. Circumstanţa atenuantă conduce la sancţiunea minimă (adică două etape) şi nicidecum la o sancţiune uşoară, adică la înjumătăţirea minimului. Iar faptul că incidentul s-a produs într-un moment de întrerupere a jocului este deja circumstanţă agravantă. Cernat a vorbit şi a dat-o-n gropi. Dacă tăcea n-am fi ştiut pe ce parte joacă

×
Subiecte în articol: editorial