x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Manelele ne integrează în Europa

Manelele ne integrează în Europa

de Ionuț Bălan    |    15 Oct 2021   •   07:30
Manelele ne integrează în Europa

Încet-încet, lumea a uitat de valul arab care a străbătut Europa, precum o contra cruciadă. Dar chiar dacă nu se mai pomeneşte nimic nu înseamnă că acesta nu va produce efecte. Astfel, de la Müller (9,5%), Schmidt (6,9%), Schneider (4,0%), Fischer (3,5%), Weber (3,4%), Meyer (3,3%), Schulz (2,7%), Wagner (2,7%), Becker (2,7%), Hoffmann (2,6%), se va ajunge, în vreo 10 ani, ca urmare a „influenţei” arăbeşti şi estice, la Mustafa (15%), Ali (10%), Said (9%), Ahmed (8%), Mahmoud (6,5%), Ibrahim (5%), Jaziri (3%), Nowak (2%), Kowalski (2%), Svoboda (2%), Wiśniewski (1%), Ivanov (1%), Kuznetsov (1%), Popov (1%), Dimitrov (1%), Horvath (1%), Müller (0,95%), Schmidt (0,69%), Schneider (0,4%), Fischer (0,35%), Weber (0,34%). Meyer (0,33%), Schulz (0,27%), Wagner (0,27%), Becker (0,27%), Hoffmann (0,26%)

Întrebarea existențială este însă de ce aceia din neamul sarazinilor preferă să se refugieze în Germania și nu se gândesc nicidecum să ajungă în Elveția? Răspunsul ni-l dă Radio Erevan: „În Elveția nu se ascultă manele! De ce? Fiindcă e țară neutră. Și ce dacă e? Păi cum și ce dacă? Dacă e țară neutră, nu are dujmani!".

Ce e maneaua și ce vrea ea aflăm din dicționarul explicativ: MANEÁ ~éle f. Cântec de dragoste cu melodie duioasă și tărăgănată, caracteristic popoarelor orientale.

Asta, cu precizarea că România e un spațiu vegheat de clanuri, un loc dominat de reguli tribale, care bat legile, de parcă ai zice că nu suntem republică, ci jamahirie. Chiar dacă s-au „stins” în presă ecourile Cazului Caracal, tot se poate spune că instituțiile sunt formale, organizarea e bazată pe gintă, iar manelizarea societății e ceva implicit.

Sigur că la un moment dat, când nu ne mai confudam cu o jamahirie, ci eram regat, a existat un monarh de neam german, Carol I von Hohenzollern-Sigmaringen, care a făcut ca de la alișverișuri pestrițe, România să sară miraculos la monedă națională, burse și camere de comerț.

Din păcate însă, după șapte decenii de comunism și postcomunism, ne-am întors la obiceiurile din târg. N-are rost să ne mirăm că au rămas printre noi și Cațavencii și Tipăteștii lui Caragiale: doi la primărie, trei la prefectură, unul la școala de fete...

×