x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marele Voievod Mihai trage prima brazda

Marele Voievod Mihai trage prima brazda

11 Dec 2004   •   00:00

ISTORIA CA TELENOVELA
Un fotoreportaj publicat la 13 mai 1936 il prezinta pe Regele Mihai luand lectii de practica agricola sub supravegherea tatalui sau, Carol al II-lea - "o mana pe spada si o mana pe coarnele plugului!".
Click pentru a mari imaginea
Ca la o claca suis-generis, Ilie Moromete, Cocosila si altii asemenea lor vin la fieraria lui Ioan cu ziarele la care sunt abonati. Ilie Moromete aduce cu el Miscarea, oficios al PNL - Gheorghe Bratianu, dat fiind ca gospodarul din Silistea-Gumesti il admira pe fiul nelegitim al lui Ionel Bratianu ("E destept, dar e ’ot"), zice el dandu-si palaria pe ceafa. Cocosila vine cu Dimineata, mai precis cu paginile de stiri politice si de dezbateri. De ce prefera Cocosila Dimineata Adevarului, celalalt jurnal al Trustului Pauker, e explicabil. Dimineata e un ziar mai inclinat spre faptul divers decat Adevarul, cotidian eminamente politic. Ramane insa o enigma: de ce nu-i abonat Cocosila la Universul lui Stelian Popescu, gazeta cea mai populara a anilor interbelici, frecventata cu mult inainte si de Mita Baston, care vrea un scandal "sa se zguduie Universul"?

Lectura cu glas tare, dar mai ales comentariile la cele citite au intrat in traditia romaneasca drept expresia deplina a ciocnirii marilor evenimente politice de intelegerea omului simplu. Din acest punct de vedere, multi intelectuali subtiri se amuza la dialogul dintre Moromete, Cocosila si Dumitru lui Nae, dupa ce se da citire cuvantarii tinute de Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, in calitate de "Primul agricultor al tarii", la Marele Congres Agricol:

" - Primul agricultor o fi mergand si el la plug? dadu Dumitru lui Nae tonul comentariilor.

- Merge, de ce sa nu mearga? zise Iocan. Cand se desprimavareaza iese cu plugul din curtea palatului si se duce si el la arat.

- O fi avand pamant? se interesa cineva.

- Are! afirma Cocosila. Are asa, cam vreun lot si jumatate!...

- Nu cred, se indoi cineva. Are mai mult, ca trebuie sa-l tina si pe-ala micu, pe Mihai… Trebuie sa-i dea sa manance.

- Esti prost! reflecta Cocosila. Ala micu are lotul lui de la ma-sa!"

Oameni cultivati, cu pretentia de a sti cum stau lucrurile in lumea inalta, suradem la imaginea Majestatii Sale iesite cu plugul din curtea palatului la arat. Suntem convinsi ca e doar rodul coborarii celor din buricul Bucurestilor la nivelul viziunii de Silistea-Gumesti asupra lumii.

Realitatea ne contrazice insa. Un fotoreportaj ocupand o intreaga pagina (a treia) din Ilustratiunea romana, 13 mai 1936, ii surprinde pe Regele Carol al II-lea si pe Marele Voievod Mihai la arat.

Il publicam mai jos, impreuna cu fotografiile de rigoare, precizand ca tonul encomiastic si metaforele de stamba sunt ale presei puse in slujba lui Carol al II-lea.

Marele Voievod Mihai trage prima brazda

Click pentru a mari imaginea
Ziarele au anuntat un eveniment care a impresionat adanc opinia publica, dar mai ales va avea un deosebit rasunet in poporul nostru de la tara.

Adanc cunoscator al problemelor de educatie, cari pentru un fiu de Rege prezinta aspecte noi si de o covarsitoare insemnatate, Suveranul a inteles ca una din preocuparile de seama ale Marelui Voievod trebuie sa fie legatura cu brazda si intelegerea acelei munci sub arsita de soare, ploi sau vant, care formeaza indeletnicirea de capetenie a milioanelor de tarani.

Pentru aceasta, in programul strajesc pe care clasa Marelui Voievod il executa sub conducerea d-lui maior adjut. T. Sidorovici s-a prevazut lectia de practica agricola pe care vlastarul regesc a trecut-o sub directa supraveghere a Augustului Sau parinte.

Acest stralucit exemplu trebuie sa se rasfranga asupra tineretului strajeresc de pretutindeni, stimuland principala ramura de activitate a poporului nostru de plugari. Brazda rasturnata de acel ce sintetizeaza nadejdea viitorului nostru sa fie inceputul unei alte pretuiri a taranului, prin truda caruia avem painea noastra cea de toate zilele.

In cliseele fotografice din aceasta pagina, obiectivul a surprins pe Marele Voievod cu mainile pe coarnele plugului, simbolicul gest al infratirii dintre cei ce destelenesc glia si cei cari au in grija conducerea neamului.

Suveranul, induiosat si multumit, priveste aceasta scena, care aminteste vorbele unui mare tribun roman: O mana pe spada si o mana pe coarnele plugului! ("Ilustratiunea romana", 13 mai 1936)

.

LUMEA PRIN CARE TREC
Atmosfera sfarsitului de mandat

Profitand de trucul Jurnalelor gasite ca din intamplare, Pamfil Seicaru isi ingaduie o sectiune prin ziua de 23 august 1944 in Bucuresti. Autorul insemnarilor aparute in 1949 intr-o obscura publicatie din Vest, colonelul Cosma Rura, creioneaza astfel atmosfera dinaintea loviturii de stat:

"Nimic deosebit la 23 august 1944, o zi ca toate celelalte. Lipsa aviatiei anglo-americane putea fi remarcata in aceasta zi, dar mai avusesem si alte zile fara bombardamente. Ofiterii germani se plimbau linistiti pe strazi, maresalul Antonescu se afla la Snagov, iar regele la Palat. Viata isi continua cursul normal.

Cu toate acestea, in atmosfera plutea ceva greu de definit, ca un presentiment al schimbarii. Tentacule nestiute, aceste forte misterioase care permit sufletului nostru sa perceapa apropierea unui eveniment, ma avertizau ca ceva neasteptat se va produce".

Impresia asta, pentru ca doar de o impresie e vorba, se naste din lehamitea surprinsa de colonel printre slujbasii regimului. Ministerul Economiei Nationale "era aproape pustiu". Cei cativa functionari descoperiti de vizitator, "care nu lucrau, pareau sa astepte ceva". Calatorul ocazional merge si la Ministerul Finantelor. Aici el gaseste aceeasi "atmosfera".

E, de fapt, atmosfera sfarsitului de mandat, stiut sau doar presimtit. Si ea e data de grija functionarilor fata de ziua de maine. Intrebari despre cine va veni in locul celui acum pe duca. Intrebari despre cine dintre ei va fi favoritul sultanului. Gesturi menite a dovedi noului regim sau noului guvern ca ei au fost doar simpli slujbasi. Nu raspund de "relele" fostului regim. Sunt insa gata sa-l serveasca pe urmatorul cu aceeasi sarguinta.

Nu simtiti aceasta atmosfera si in aceste zile, la fine de guvernare si de mandat prezidential?

.

UN SECOL IN IMAGINI
Click pentru a mari imaginea

.

1929. Moment istoric: Leon Trotski paraseste Rusia pentru totdeauna, scos din joc si, in curand, si din viata de Tatuca Stalin

.

.

.

.

.

SAPTAMANA VIITOARE
Cliseul: Omul simplu ii spune dictatorului cazut cum traieste poporul
×
Subiecte în articol: editorial voievod cocosila marele voievod