x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mesajul de sub mesaj al domnului pseudo-președinte

Mesajul de sub mesaj al domnului pseudo-președinte

de Serban Cionoff    |    21 Ian 2021   •   14:23
Mesajul de sub mesaj al domnului pseudo-președinte

Ieri, Klaus Iohannis a transmis președintelui Statelor Unite, Joe Biden, și vicepreședintelui Kamala Harris un mesaj cu prilejul investirii, a debutului noii administrații de la Casa Albă. Demers cu nimic surprinzător,dar nu numai pentru că așa prevăd normele și uzanțele diplomatice, cât, mai ales, faptul că,pentru România, Statele Unite sunt și vor rămâne Marele Aliat Strategic. Până aici, toate bune și frumoase, numai că, la scurtă vreme după ce a fost difuzat mesajul chiriașului de la Cotroceni, au apărut comentarii care semnalează o serie de (să le spun așa) amănunte surprinzătoare.

 S-a remarcat, de exemplu, faptul că, în noiembrie 2016, când Donald Trump își începea mandatul, Klaus Iohannis i-a adresat o scrisoare care se întindea pe câteva pagini și era redactată în niște termeni patetici, lăcrămoși și elogioși nevoie mare. În schimb, pentru președintele și vicepreședintele care și-au preluat ieri mandatul, Klaus Iohannis nu a transmis decât o lapidară telegramă,dar și aceea  redactată în termeni seci, de circumstanță. De aceea, m-a frapat faptul că, după repetarea unui adevăr în care credem cu deplină sinceritate - „Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul nostru strategic pentru beneficiul popoarelor noastre’’-, urmează aceste vorbe  șocante: „să lucrăm în adevăratul sens al valorilor transatlantice’’.

 Stop cadru, vă rog! Ce înseamnă vorba asta „să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice’’? Care sunt aceste valori și care ar fi valorile care nu corespund standardelor transatlantice? Să înțelegem,de aici, că, până acum, nu s-a lucrat în acest spirit? Și dacă da, cine nu a lucrat în acest spirit? Surprinderea este cu atât mai mare cu cât, tot ieri, într-un interviu acordat postului public de televiziune, de-acum fostul ambasador Adrian Zuckermann afirma: „Sunt de părere că relația bilaterală dintre țările noastre nu a fost nicicând mai bună’’. Opinie pe care a și ținut să o reia și să o dezvolte: „Cred că toate pietrele de temelie pe care le-am pus laolaltă în anul trecut vor servi drept fundație pentru noua coaliție de guvernare’’.

 Unde este, atunci, adevărul și ce motive l-au determinat  pe pseudo-președintele Klaus Iohannis să își dorească să lucreze, împreună cu președintele Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris, în „adevăratul spirit al valorilor transatlantice’’? Ceea ce, în ordinea logică a discursului, însemnă că „pietrele de temelie’’, cu care se lăuda Adrian Zuckermann, nu sunt în concordanță cu „adevăratul spirit al valorilor transatlantice’’. Adevăr pe care, de altfel, observatori avizați ai mediului politic și diplomatic l-au susținut și demonstrat în repetate rândul în decursul celor 13 luni de mandat al ambasadorului Adrian Zuckermann. Făcând, în acest sens, referi clare și convingătoare la partizanatul său fățiș cu anumite partide și la modul, total nediplomatic, în care a atacat Partidul Social Democrat. Mod de relaționare și de exprimare care fără doar și poate că nu concordă nici cu „adevăratul spirit al valorilor transatlantice’’.

 Păi dacă așa stau lucrurile - și cu siguranță că așa stau!-, de ce a așteptat Klaus Iohannis până când abuzivul și nepoliticosul Adrian Zuckermann a fost retras de la post și abia după asta să își ia inima în dinți și să emită acest mesaj pur și simplu în coadă de pește? Mai ales că este vorba despre ambasadorul pe care, cu câteva zile în urmă, l-a decorat cu Ordinul „Steaua României’’ în grad de Mare Cavaler,,pentru contribuția substanțială la consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american’’.Contribuție pe care Klaus Iohannis a declarat în mai multe rânduri că o apreciază că este în conformitate cu obiectivele stabilite prin Declarația comună „pe care am agreat-o cu prilejul vizitei la Washington din 2019’’. Adică în mandatul fostului președinte Donald Trump, de ale cărei politici și decizii noul  președinte Joe Biden se dezice în mod categoric și definitiv.

 Sau, te pomenești, că, pentru pseudo-președintele Klaus Iohannis, acestea reprezintă și rămân „adevăratul spirit al valorilor transatlantice’’?! Deziderat și opțiune pe care a ținut să le evidențieze apelând la un șocant „mesaj de sub mesaj’’, aflat într-o totală discordanță cu stilul lipsit de stil al textului telegramei transmise președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris cu ocazia preluării mandatului la Casa Albă…   

                                                         

 

      

×